Digital signatur fiasko i Finland

Den digitale signatur er en fiasko i Finland - mindre end en halv procent af landets indbyggere har anskaffet et chipkort med digital signatur. Nu har det finske finansministerium indledt et samarbejde med banksektoren om at genbruge de 2,5 millioner netbank-certifikater, som allerede er ude hos borgerne.

Når det gælder den digitale signatur har Finland lidt af en pionerrolle. De finske myndigheder påtog sig for adskillige år siden opgaven med at skabe en fælles standard for den digitale signatur og udviklede det såkaldte Borgerkort, et chipkort, der skulle fungere som nøglen til offentlige og private digitale tjenester.

Men chipkortet har udviklet sig til lidt af en fiasko. Kun 14.000 finner har på tre år anskaffet det højt profilerede chipkort med digital signatur. Det er ikke lykkes at få erhvervslivet til at udvikle tjenester, som understøtter systemet, og uden tjenester har det ikke været muligt at tiltrække brugere.

Finnerne har til gengæld taget netbank-tjenester til sig - og 2,5 millioner finner har fået udstedt et netbank-certifikat. Nu har det finske finansministerium indledt et samarbejde med bankerne om at genbruge de 2,5 millioner netbank-certifikater til offentlig selvbetjening over internet.

»Vi har sammen med erhvervslivet haft gode erfaringer med bankernes online-identifikationer til blandt andet indberetning af moms og skat. Derfor er det oplagt også at bruge metoden til borgerrettet offentlig selvbetjening. Selv om chipkortet teknisk set er den "perfekte" løsning, er vi helt trygge ved bankerne som betroet tredjepart ved online-identificering,« siger CIO Olavi Köngäs, Finansministeriet.

Den finske stat har dog ikke opgivet sine planer om at videreudvikle chipkortet. I december 2002 offentliggjorde staten sin intention om at få PKI-signatur på bankkort og mobiltelefoners sim-kort.

I Danmark bliver vinderen af regeringens udbud om den digitale signatur kåret om få dage. KMD, DMdata og PBS har indsendt et forslag, som - ligesom det finske -
bygger på, at eksisterende netbank-certifikater skal genbruges til den digitale signatur. Halvanden million danskere har allerede et netbank-certifikat.

Foruden konsortiet med KMD, DMdata og PBS deltager TDC Internet i konkurrencen om at blive leverandør af den offentlige digitale signatur. IBM var også blandt finalisterne, men valgte sidste år at trække sig ud af finalefeltet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere