Betjente: Politiledelse løber fra IT-løfterne

Driften af politiets IT-systemer blev dyrere end forventet, og det har reduceret kontoen til indkøb af ny hardware med over en fjerdedel. Løftebrud over for politikerne, siger betjentene. Det sted, hvor besparelserne gør mindst ondt, svarer rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

Politiet har selv skåret kraftigt ned på det beløb, som ledelsen for tre år siden satte af til indkøb af nyt og tidssvarende hardware.

Dermed begår Rigspolitiets ledelse løftebrud, mener betjentenes faglige organisation.

I april 2000 lød buddet fra Rigspolitichefen på, at politiet ville investere 214 millioner kroner i nyt IT-udstyr fra 2000 til og med i år. Det svarer til, hvad der er sat af i det politiske forlig om penge til politiet.

Når politiforliget udløber ved årsskiftet, vil der dog ikke være investeret mere end 154 millioner kroner. Politiet har selv skåret indkøbskontoen ned med 60 millioner kroner.

Pengene skulle være brugt til at købe nye servere, pc'er og terminaler. I stedet er investeringerne skubbet til 2004.

De 214 millioner kroner til IT-indkøb var en del af 650 millioner kroner, som Folketinget satte af til at modernisere politiets IT-udstyr. Hovedparten - 436 millioner kroner - skulle gå til drift.

Driften af systemerne bare blevet dyrere end forventet, oplyser rigspolitichef Torsten Hesselbjerg til Computerworld Online. Størsteparten af driften er placeret hos CSC Danmark.

- I alt har vi brugt de 650 millioner kroner, som vi fik. Der bliver bare mindre til indkøb af ny hardware. Hvor skal vi ellers tage pengene fra? Udrustning til betjente eller beredskab til EU-topmøderne, spørger han og svarer selv:

- Nej vel? Det sted, hvor det gør mindst ondt at tage penge fra, er indkøb af ny hardware. De gamle pc'er må holde lidt længere. Det er ærgerligt, men nødvendigt, oplyser rigspolitichef Torsten Hesselbjerg.

- Vi har opfyldt alt i den gældende flerårsaftale for politiet - undtagen dette ene punkt, tilføjer han.

Problemet med for svage computere og datalinjer er blevet synligt efter nytår, hvor politiet har opgivet at benytte et moderne system til søgninger på cpr-numre. I stedet måtte man i sidste uge gå tilbage til det gamle, tegnbaserede system igen.

IT-penge brugt som buffer

Vicekriminalkommissær Per Withagen er formand for Dansk Politiforbunds IT-udvalg og sidder i rigspolitichefens centrale teknologiudvalg. Han mener, at rigspolitichefen ikke holder, hvad han lovede. De løfter stod i en plan om, hvordan politiet ville udmønte politiforliget, herunder de ekstra millioner til IT.

- De løfter kan vi ikke holde, fordi IT-kontoen bliver brugt som buffer, så snart rigspolitichefen kommer i bekneb for penge. Det er utrolig kortsigtet, siger Per Withagen.

Rigspolitichefen melder hus forbi.

- Udskydelsen af investeringer for 60 millioner kroner er gamle nyheder, som Justitsministeriet og Folketinget er blevet orienteret om. Der er ikke noget at komme efter dér, siger Torsten Hesselbjerg.

Politiet har udarbejdet en IT-strategi med hjælp fra Deloitte Consulting, som indeholder investeringer i IT-systemer over ti år på op til 570 millioner kroner. Det skal indgå i forhandlingerne om et politisk forlig om bevillingerne til politiet gældende fra 2004 til 2007.

Strategien anslår ikke, hvor mange penge der skal bruges til at købe ny hardware for.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere