Sådan kommer vi med i næste IT-boom

En ny bølge, hvor IT bliver indbygget i alle mulige apparater er lige på trapperne, fastslår ny rapport fra Videnskabsministeriet. Skal Danmark ride med på bølgen, skal vi satse benhårdt på spydspidsprojekter og samarbejde med forskere.

Eksportpotentiale i milliardklassen for alle brancher.

Det er en sætning, der kan få erhvervsledere til at spidse øren. Og det er netop, hvad Videnskabsministeriet skriver igen og igen i en ny rapport, der skitserer scenarier for, hvordan Danmark kan udnytte mulighederne inden for den nye IT-bølge.

Bølgen har overskriften pervasive computing; software og elektronik, der er indbygges i alle mulige apparater og kan kommunikere trådløst - både med hinanden og med brugerne af teknologien.

Den slags produkter kan Danmark skabe eksportsuccesser med, spås det i rapporten, der har titlen "Teknologisk Fremsyn Pervasive Computing."

Som eksempler nævnes Danmarks tekstilbranche, der kan udvikle intelligent tøj. Og dansk design og arkitektur, der kan komme i front ved at udtænke huse, møbler eller værktøj, der kan "tænke".

Rapporten fremhæver ét område, hvor Danmark allerede er frontløber, nemlig sundheds-IT. Her er forskningen og softwarevirksomheder godt i gang med at udvikle konkrete produkter og systemer.

Hvor mange milliarder eksportpotentialet inden for pervasive computing udgør, tør rapportens forfattere ikke sætte tal på.

Det gør analysefirmaet Forrester Research derimod. Ifølge rapporten spår firmaet, at omsætningen på verdensplan vil stige 2,7 milliarder dollars i 2010.

Hvis det skal lykkes Danmark at få en pæn bid af den kage, bør vi undgå at skyde med spredehag og i stedet satse på nogle udvalgte spydspidsprojekter, anbefaler rapporten.

Disse spydspise kan være sundheds-IT, fødevarer, underholdning, digital identitet samt styring og vedligeholdelse af bygninger og anlæg.

Politikerne opfordres i rapporten blandt andet til at arbejde for at åbne internationale standarder på området.

Panlet, der har bidraget til rapporten, består af:

? Preben Mejer, udviklingsdirektør, TDC (formand)
? Erik Reeh, teknologi- og projektleder, Danfoss
? Anders Heick, områdeleder, Novo Nordisk IT
? Jørgen Franck, udviklingschef, LK
? Jeppe Nielsen, udviklingsdirektør, Systematic Software
? Jørgen Lindskov Knudsen, adm. direktør, Mjølner
? Kim Østrup, underdirektør, IBM
? Fritjof Lind, adm. direktør, CSC Information Systems
? Ole Lehrmann, direktør, Alexandra Instituttet
? Ole Andersen, divisionschef, DELTA
? John Paulin Hansen, lektor, IT-Højskolen
? Michael Thomsen, forskningschef, Interactive Institute

Relevant link

Videnskabsministeriets rapport om Teknologisk Fremsyn inden for Pervasive Computing

Vil du vide mere om pervasive computing?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere