Øresundsregionen skal skubbe på forskerne

Sjælland og Skåne har potentialet til at udvikle sig til et IT-centrum, men det kræver, at samfundet og erhvervslivet bliver bedre til at få unge til at blive færdige som IT-forskere. Sådan lyder rådet fra to forskere, der har set på IT i regionen.

Det er et ildevarslende tegn, når kun 56 Ph.D-forskere med speciale i IT-relaterede emner blev udklækket i Øresundsregionen - forstået som Sjælland og Skåne - sidste år.

Får danske og svenske universiteteter, politikere og erhvervsliv ikke overbevist regionens unge studerende om, at de skal færdiggøre deres forsker-uddannelse inden for IT, går væksten i stå.

Det konkluderede to forskere, Povl A. Hansen og Göran Serin fra RUC onsdag, da de fremlagde deres rapport "IT-sektorens udviklingsmuligheder i Øresundsregionen".

Det skete på konferencen "Human-Tech Conference 2003" i København, arrangeret af Øresund IT Academy, et netværk af Øresundsregionens universiteter og forskningsinstitutioner.

Undersøgelsen ser på samspillet mellem erhvervsliv, forskning og uddannelse, og den når frem til, at væksten i IT-sektoren i regionen blot er stagneret, men ikke slået tilbage oven på den bristede IT-boble.

Povl A. Hansen fremhævede på et pressemøde, at regionens styrke er mange IT-ansatte, små innovative virksomheder, forskningsmiljøer, internationale virksomheder og et højt uddannelsesniveau.

- Vi er stærke på forskning, men en tilgang af nye Ph.D-kandidater på blot 56 kandidater inden for IT i 2002 er for få. Forudsætningen for at Øresundsregionen kan vokse som IT-motor er, at der bliver ved med at komme mange nye til, forklarede han og noterede, at Dansk Industri har påpeget samme problem.

Povl A. Hansen pegede på internationale undersøgelser, der dokumenterer, at en høj produktion af forskere er altafgørende for en regions vækst inden for højteknologi som IT.

- Det er afgørende for at trække flere forskere til et område, at der sker noget - og det samme gælder for virksomheder. Et solidt fundament inden for forskning øger regionens konkurrenceevne, understreger han.

Stort frafald af forskerspirer

Den lave produktion af forskere skyldes ifølge Povl A. Hansen og Göran Serin, at de unge forskerspirer falder fra undervejs i det treårige forløb. Karrieren virker ikke attraktiv på de unge.

- Og så må vi i universitetsverdenen også se kritisk på, hvad vi selv gør for at få folk igennem og dét hurtigere. En mulighed er et tættere samarbejde med erhvervslivet, hvor forskerne er ude i virksomhederne. De uddannelser, der bruger det, har gode erfaringer, sagde han.

Direktøren for Øresund IT Academy, Peter Höjerback, fremhævede et tættere samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne med fokus på, at forskerne kan komme til et andet universitet i regionen.

- De får både fordelen ved ny inspiration samtidig med, at de ikke behøver at flytte, sagde han.

Bedre markedsføring i forskerverden af mulighederne i Øresundsregionen for IT-forskning er også et middel, der skal bruges mere, lød rådene til danske og svenske politikere, erhvervsliv og videregående uddannelser.

- En dybere integration og udvikling af Øresundsregionen handler ikke kun om skatter og aftgifter samt brotakster, mindede Povl A. Hansen om.

Lidt opmuntring til Øresundsregionens muligheder var der dog at hente i en ny undersøgelse foretaget af analysehuset IDC Nordic.

Den forudser en vækst i IT-sektoren på fem procent i Danmark og tre procent i Sverige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere