Kun plads til specialiserede IT-investeringer

Det er slut med, at de store IT-virksomheder skyder med spredehagl, når de investerer i nystartede virksomheder. Fremover vil de kun investere i teknologi, som ligger tæt op af deres egen forretning, fastslår brancheeksperter.

Fremover vil de store IT-virksomheder nøjes med at investere i nystartede selskaber, som ligger tæt op ad deres egen forretning.

Det fastslår en række af branchens eksperter, efter Mærsk Data har besluttet at lukke sit ventureselskab, Venture IT.

Selve lukningen er der ifølge IT-Brancheforeningens direktør, Jakob Lyngsø, ikke nogen forkert signalværdi i.

- Mærsk Data siger jo bare, at investeringerne fremover skal være direkte relateret til virksomheden. Man vil kun investere i de selskaber, hvis brik passer ind i Mærsk Data Gruppens eget puslespil, siger han.

Jakob Lyngsø mener, at Mærsk Data blot er det seneste eksempel på en udvikling, der er kendt i udlandet.

- Det er udtryk for en normalisering af IT-branchen, at virksomhederne koncentrerer sig om investeringer, der hænger nøje sammen med deres eksisterende forretning, siger direktøren for IT-Brancheforeningen.

Ventureselskaber skal blive længere

Administrerende direktør i Internet Ventures Scandinavia (IVS), Lars Bruhn, peger på, at ventureselskaberne på grund af det ændrede økonomiske klima skal sørge for porteføljeselskabernes drift i længere tid.

- For to år siden talte man om, at ventureselskaberne skulle understøtte et selskab i to til tre år. Nu er perioden fem til syv år. Det har tvunget alle ventureselskaber til at vurdere deres forretning og portefølje igen, siger han.

Det bliver ifølge Lars Bruhn illustreret af, at i 2002 investerede 70 procent af de europæiske ventureselskaber kun i ét nyt selskab.

- I krisetider er der desuden også en tendens til, at virksomheder rykker sammen om deres kerneforretning. Det er vel det, som Mærsk Datas beslutning er udtryk for, siger Lars Bruhn.

Forsker: Strategiske investeringer vinder frem
På Institut for ledelse, politik og filosofi på Handelshøjskolen i København forsker Ph.D-kandidat Christian Vintergaard i større virksomheders ageren på venturemarkedet.

Området kaldes "corporate venture" i modsætning til rene ventureselskaber som IVS og hedengangne 2M Invest. Inden for corporate venture er tendensen, at virksomhederne fokuserer på strategiske investeringer.

- De skyder penge i selskaber, der har udviklet teknologi, som virksomheden selv har brug for eller vurderer, at den får brug for, forklarer Christian Vintergaard.

I dotcom-perioden arbejdede virksomhederne også med finansielle investeringer. Målet var enten at få en gevinst ved at sælge porteføljeselskaberne eller opnå et afkast fra salg af selskabernes produkter.

Strategiske investeringer giver størst afkast

Men udenlandske erfaringer fra især USA viser, at de strategiske investeringer på langt sigt er de mest succesrige, fordi de er tænkt ind i den eksisterende forretning, oplyser Christian Vintergaard.

- Derfor synes jeg, at Mærsk Datas træk lyder meget logisk, siger han.

Der er flere fordele ved at skaffe ny viden gennem opkøb af virksomheder i de meget tidlige faser af deres udviklingsforløb, påpeger forskeren. En intern forskningsafdeling kan i nogle tilfælde begrænse sin egen kreativitet, fordi medarbejderne er præget af, hvordan virksomheden hidtil har arbejdet.

- Derfor er corporate venturing-aktiviteter ofte rettet mod at skabe den nødvendige grad af innovation for at sikre den etablerede virksomheds vækst og overlevelse, forklarer Christian Vintergaard og tilføjer:

Relevant link

Undersøgelse: "Det danske venture
kapital marked - en oversigt anno 2000" af Jon Pedersen og Christian Vintergaard, 2001 (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere