Herlufsholm leaser aldrig igen

Herlufsholm Kostskole måtte betale millioner for at komme ud af en leasingaftale med kopimaskine-firmaet IKON.

Det har kostet Herlufsholm Kostskole over to millioner kroner at kommer ud af leasingaftalen med IKON Office Solutions, og så er skolen endda bundet til en serviceaftale i fire år endnu.

For en skole, der i alt havde leaset otte kopimaskiner, er det en seriøs streg i regningen, og derfor er skolen ifølge regnskabschef Steen Harald Christensen ikke interesseret i nogensinde at lease igen.

Herlufsholm Kostskole fandt i løbet af sommeren 2006 ud af, at der var noget, som ikke stemte i den leasingkontrakt, de havde med IKON. På det tidspunkt havde skolen leaset kopimaskiner fra IKON i omkring syv år.

Imidlertid havde Herlufsholm hyret et rådgivningsfirma til at hjælpe med indkøb, og det var dette rådgivningsfirma, der gjorde Herlufsholm opmærksom på leasingkontrakten i forbindelse med firmaets gennemgang af de eksisterende aftaler.

Det viste sig, at Herlufsholm havde indgået seks nye aftaler siden 2003, hvilket havde fordoblet prisen på deres otte kopimaskiner fra 1,5 til 3,1 millioner kroner.

Skolen forsøgte siden gennem rådgivningsfirmaet at komme i kontakt med IKON, men IKON nægtede at udtale sig til et rådgivningsfirma, til trods for, at Herlufsholm gjorde opmærksom på, at rådgivningsfirmaet henvendte sig på skolens vegne.

IKONs daværende direktør, Thomas Polano, sagde ifølge Steen Christensen, at han kun ville tale fremadrettet og ikke ville svare på spørgsmål omkring leasingkontrakten. Da det endelig lykkedes Herlufsholm at få et møde i stand med IKON, sluttede mødet, før det startede.

Delegationen fra IKON med Thomas Polano i spidsen udvandrede inden mødets start. Steen Christensen formoder, at det var fordi, at Herlufsholms rådgivere også var til stede. Til sidst lykkedes det dog Herlufsholm at komme ud af aftalen. Men for at komme dertil blev skolen nødt til at købe maskinerne, og det blev en dyr fornøjelse, siger Steen Christensen.

Den eneste af maskinerne, der var leaset under SKI-aftaler blev prissat til 73.000 kroner, mens de syv resterende, ældre maskiner nåede op på svimlende to millioner kroner plus moms. På den måde kom en af skolens kopimaskiner til at koste hele 812.000 kroner og en ganske almindelig laserprinter 200.000 kroner. Dette til trods for, at kopimaskinens indkøbspris er op til 175.000 og laserprinterens omkring 2000 kroner.

Og den serviceaftale, som Herlufsholm hænger på de næste fire år, er på 140.000 kroner årligt. Som konsekvens kommer skolen også til at hænge på kopimaskinerne mindst lige så længe. For skolen vil ikke skifte dem ud, også selvom der eventuelt skal tekniker på en gang om måneden.

»Kopimaskinerne skal tjene sig selv ind, inden der bliver tale om udskiftning,« siger Steen Christensen og tilføjer, at IKONs teknikere af og til prøver at få skolen til at anskaffe nye maskiner. IKONs konstituerede direktør, Peter Herlman, har ikke ønsket at udtale sig om sagen.

Læs om Stevns Kommune leasingretssag og om direktørskifte i IKON i det trykte CRN, der udkommer i dag, onsdag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere