Artikel top billede

Dansk lysleder-rekord baner vej for fremtidens internet

Dansk forsker ser store perspektiver i en ny verdensrekord i dataoverførsel over lysledere.

Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin har med hjælp fra Danmark opnået en hastighed på 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Det svarer til at overføre indholdet fra 240 dvd'er på ét enkelt sekund.

CRNs søstermedie ComON har talt med professor Leif Katsuo Oxenløwe, der forsker i optisk kommunikation på DTU Optonik og modtog Ingeniørforeningens Elektropris i 2009. Dengang havde de danske forskere netop gennembrudt den såkaldte terabit-mur ved at sende et datasignal på 1280 gigabit i sekundet. De danske forskere har sat en række rekorder inden for fotonik. Her bruges fotoner til at transportere store mængder af data gennem lysleder-kabler. Allerede i 2004 satte DTU Fotonik en Europarekord med en overførsel på 640 gigabit i sekundet.

Leif Katsuo Oxenløwe mener at de tyske forskere fortjener æren for den seneste rekord.

”Vores bidrag var en phd-studerende fra DTU som tog til Berlin for at hjælpe til og know-how om at lave meget korte pulser i et 1,28 THz pulstog - noget vi satte som verdensrekord for to år siden. Nu er det så lykkedes i et andet laboratorium også at generere disse korte optiske pulser, og tyskernes ekspertise i at lægge flere bits på hver puls er så anvendt til at lave denne heroiske rekord,” forklarer han.

Han mener, at denne demonstration kan være et vigtigt skridt på vejen mod fremtidens internet.

”Internet-trafikken stiger med cirka 50 procent per år, og CO2-udslippet forårsaget af internetbrug er allerede over 2 procent af det globale CO2-udslip skabt af mennesker. Det er det samme som flyindustrien, men flyindustrien vokser ikke med 50 procent per år, så det er klart at internettet står overfor en stor udfordring for at skabe en bæredygtig udvikling. Derfor er det bydende nødvendigt at finde på nye løsninger for fremtidens internet,” siger Leif Katsuo Oxenløwe.

For ti år siden lykkedes det for forskere at generere et 10 Tbit/s data signal ved hjælp af mange hundrede lasere, hvor hver laser fik sit lys med individuelle bølgelængder/farver data moduleret. Hver laser sluger strøm, så jo færre lasere man bruger des mere energi kan man forvente at spare.

”I dette eksperiment, hvis resultater netop er præsenteret i Los Angeles i denne uge, er der kun brugt en enkelt laser til at opnå 10 Tbit/s. Dette er en betydelig bedrift, og har krævet det ypperste indenfor laserteknologi og avanceret kommunikationsteknologi. Resultatet viser at det er muligt at lave serielle data signaler med ultra-høj kapacitet, og at man oven i købet kan transmittere sådanne datasignaler over relevante afstande,” forklarer forskeren.

Han fortæller, at det store gennembrud er nået i et samarbejde mellem High-Speed Optical Communications gruppen på Institut for Fotonik ved DTU, og High-Speed TDM Systems gruppen på Fraunhofer Institute for Telecommunications, Heinrich Hertz Institute i Berlin. Eksperimenterne foregik i Berlin med PhD studerende fra DTU Evarist Palushani med ved roret .

”Dette kan forventes at få stor betydning for designet af fremtidens internet, og kan måske i nærmere fremtid finde anvendelser indenfor data centre, hvor trafikken er specielt stor og krævende at håndtere i dag,” slutter professoren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere