Handler løsninger i skyen virkelig kun om, at man fra store datacentre i Irland, på Nordpolen eller på anden stjerne til højre, kan levere løsninger, som kunderne kan komme til fra det såkaldte internet.
Er teknologien virkelig budskabet? Og handler den store vision om monsterstore datacentre på afsides lokationer?
Jeg synes, der mangler nuancerede visioner. Ideen, om at skyen kan være lokalt forankret, synes at være meget langt væk hos mange af de store producenter. Senest meldte eksempelvis HPs danske direktør Keld Jersild Olsen ud, at dansk lovgivning står i vejen for cloud-løsninger, fordi visse data ifølge reglerne skal blive indenfor landets grænser.
Men handler cloud om, at samle det der edb på store datacentre? Nej, vel?
Det skal retfærdigvis siges, at Keld Jersild - som kun er et eksempel i denne sammenhæng - også fremhæver, at en HP-partner som NNIT rent faktisk forsøger at lave en dansk cloud-løsning. Men grundlæggende er producenternes budskab - at cloud handler om ydelser, der skal købes fra store gigantiske datacentre - ikke til at tage fejl af.
Microsofts »Cloud Power«-kampagne er det ultimative udtryk for denne producent-tankegang. »Cloud Power«: Hvad er det? En ny blanding man putter i benzinen?
Det giver lige så meget mening, som hvis, vandværket indrykkede annoncer om Vand 2.0, når de skifter til en ny leverandør af vandrør.
Mulighederne i cloud bør ikke handle om det jern, det kører på. Kunderne vil have løsninger – som selvfølgelig skal være billige – der er tilpasset dem? Og måske endda lokale løsninger?
Producenterne har åbenbart svært ved at se skyen, som en platform, hvor der er plads til diversitet, hvor ikke alle blikkenslagere kører SAP Plumber eller Oracle DrainXpert, eller hvad systemerne nu kommer til at hedde. Men hvor løsninger måske bliver tilpasset og syet sammen lokalt. Så »Ja,tak!« til cloud.
Men giv os en vision om en dansk sky!