114 millioner kroner er på vej fra videnskabsminister Helge Sanders pengekasse til steder, hvor de kan gøre gavn som gødning til virksomhedsidéer. Nemlig i Danmarks otte offentligt støttede innovationsmiljøer.
Dermed får miljøerne 75 millioner kroner mere at gøre godt med i 2003, end der var lagt op til, da den forrige regering skabe innovationsmiljøerne.
Filosofien var nemlig dengang, at den offentlige kapital kun skulle fungere som startskud og efterhånden neddrosles. I mellemtiden skulle de private investorer gerne strømme til.
Men i mellemtiden ændrede kapitalmarkedet sig. Dotcom-boblen sprang. Optimismen og risikovilligheden skrumpede.
Det har videnskabsminister Helge Sander erkendt og sætter samtidig sin lid til, at de penge, han tilfører innovationsmiljøerne, på længere sigt vil give afkast.
- I dag er der hos investorerne begrænset vilje til at investere på det meget tidlige og risikable stadium, hvor innovationsmiljøerne har kontakt med iværksætterne. Målet er, at innovationsmiljøerne i stigende omfang kan finansieres med afkastet af investeringer i innovative iværksættere, siger Helge Sander.
Også i år 2004 og 2005 får miljøerne flere penge, end de havde regnet med. Videnskabsministeriet forhandlede i finanslovforhandlingerne 150 millioner kroner ekstra hjem, som fordeles mellem miljøerne i de to år.
De 114 millioner, som innovationsmiljøerne tildeles i 2003, er ikke fordelt helt ligeligt imellem dem. Ministeriet har skelet lidt til deres evne til at skaffe privat kapital og evnen til at samarbejde med universitetsmiljøet.
Hos et af miljøerne, CAT-Symbion Innovation i København og Roskilde, er man både lettet og lidt skuffet over nyheden om kapital til miljøerne.
Direktør Christina Hvid havde forventet, at ministeriet helt konsekvent ville fordele kapitalen ud fra, hvem der var bedst til at skaffe privat kapital. I så tilfælde ville CAT-Symbion Innovation have fået en tredjedel mere end de 27,5 millioner kroner, det bliver til i 2003.
Omvendt havde Christina Hvid frygtet udsigten til aftrapning, som ville give færre muligheder for at støtte iværksættere i opstarten, og den frygt har nu vist sig ubegrundet.