HP har udviklet en ny teknologi som måske kan erstatte pc- (DRAM) og Flash-hukommelse i den nære fremtid. Den såkaldte memristor kan lagre dobbelt så mange data som Flash og bruger mindre energi. Men selvom HP har forsket i teknologien i flere år, så har det været svært at få sat den nye hukommelse i produktion.
Nu ser det ud til, at memristoren langt om længe kan finde vej til markedet. HP har indgået en aftale med koreanske Hynix om at færdigudvikle memristoren og sælge den kommercielt under navnet ReRAM (resistive random access memory). De første produkter skulle være klar om tre-fem år.
Denne artikel hos HP fortæller om memristoren og firmaets plan for teknologien. Konceptet blev faktisk opdaget helt tilbage i 1971, men først i 2008 kunne forskere hos HP Labs konstruere den første memristor. Og det første produkt kommer altså først mellem 2013 og 2015.
”Vi mener at memristoren er en universel form for hukommelse som kan erstatte Flash, DRAM og selv harddiske på længere sigt, ” siger HP-forsker Stanley Williams.
I første omgang skal ReRAM sælges som erstatning for Flash. Ifølge HP kan en memristor-chip køre mindst ti gange hurtigere end Flash og samtidig bruger den ti gange mindre energi. Og kapaciteten skulle altså være den dobbelte i forhold til Flash.
HP kan allerede fremstille mikroskopiske titan-tråde til memristoren med en bredde på blot 3 nanometer. Til sammenligning har Flash-hukommelse typisk en strukturbredde på 24 nanometer.
Hvis ReRAM kan etableres som en erstatning for Flash, så vil det også være logisk at bruge den nye hukommelse i Solid State Drives (SSD'er), der skal erstatte de mekanisme harddiske. Men der kan gå længere tid, inden ReRAM også kan bruges som almindelig pc-arbejdshukommelse (DRAM).
HP ser endnu større perspektiver i teknologien. De første forsøg har vist at memristoren også kan bruges til at foretage logiske operationer – altså de opgaver, som normalt bliver udført af computerens hovedprocessor.
Det kan betyde, at beregninger i fremtiden kan udføres på den chip hvor data ligger gemt, i stedet for at sende data frem og tilbage til en central processorenhed – og det kunne gøre computerne meget hurtigere end i dag.
HP er ikke de eneste, der forsker i nye hukommelses-teknologier. Samsung udvikler en teknologi kaldet PRAM, mens IBM satser på den såkaldte racetrack-memory. Flash fordobler stadig sin kapacitet hver 12.-18. måned, men på et tidspunkt vil teknologien ramme en mur, og så er der brug for en ny type hukommelse.