Tvivl om 840-kroners pcen

Historien om det svenske firma, der vil sælge en bærbar Linux pc til 840 kroner, er gået verden rundt. Skeptikere har været hurtige til at så tvivl om tilbuddets ægthed, og de har noget at have kritikken i.

Debatten raser på en række svenske debatforummer om firmaet Medisons tilbud om en funktionsdygtig bærbar pc til hvad der svarer til 840 danske kroner.

Er Medison et legitimt firma eller er det et veludført svindelnummer, som lokker tusindvis af mennesker til at forudbetale for et produkt, de aldrig ser? Indtil videre blæser svaret i vinden.

Det er ikke lykkedes ComOn at komme i kontakt med manden, der har svaret: Han hedder Valdi Ivancic og er Medisons stifter, og direktør. Ifølge de stærkt begrænsede oplysninger, der findes om ham i svenske aviser, er Valdi Ivancic kroatisk født og opvokset i Jönkøbing, men har de sidste fire år boet i Brasilien med sin famile.

I 1990'erne stod han bag Sveriges første rene internet-magasin, Edison. Men hvad der bør bekymre de, der allerede har lagt deres bestilling på den usandsynligt billige pc på Medisons hjememside er, at Valdi Ivancic også er manden bag United Keys.

Her har han arbejdet på en gammel ide, som i korte træk går ud på at udstyre en computer-tastatur med små lcd-skærme på tasterne, og derpå lade dem skifte funktion fra program til program. Problemet er, at United Key allerede i 2005 begyndte at tage imod ordrer for skærm-tastaturet (der er der ingen rapporter om kunder, der i den forbindelse blev snydt). Men den dag i dag er produktet endnu ikke færdigt. På sin hjemmeside efterlyser firmaet testere, der vil afprøve den første sending af produktet, som kommer »snart«.

I forbindelse med en patentstrid med firmaet Optimus, som forsøger at lancere omtrent samme koncept, blev Valdi Ivancic 3. juli i år interviewet i sin gamle hjembys lokalavis, JNyyt. Her fortalte han de Jönköbske læsere, at United Keys rent faktisk sælger sit produkt og gav indtryk af, at det har været i handlen i et stykke tid.

Flere andre forhold synes at rejse mistanke om, at tilbudet fra Medison er lidt for godt til at være sandt.

På debatforumet hos Sweclockers.com er det kommet frem, at billedet af den superbillige bærbare pc, som Valdi Ivancics firma Medisons hævder, man selv fremstiller på sin fabrik i Brasilien, viser, at dens ydre er identisk med bærbar fra den Taiwanesiske pc-producent Clevo, der i øvrigt har omtrent samme specifikationer.

Computeren blev allerede lanceret i januar i år - dengang til en pris af lige under 3.000 svenske kroner - men tilsyneladende er der ingen rapporter på de svenske forum'er, hvor pc'ern nu livligt diskuteres, om forbrugere, der nogensinde har fået et bestilt eksemplar leveret fra Medison.

Omvendt er der også flere forhold, der tyder på, at Medison er et seriøst foretagende.

Infocare, der er Nordens største service- og support-virksomhed, bekræfter ifølge flere medier, at man har indgået en aftale om at levere support på Medson Celebrity, som den superbillige laptop hedder.

Telefonen hos Infocares dedikerede Medison-support blev dog i eftermiddags lukket og nummeret fjernet fra Medisons hjemmeside, sandsynligvis efter massiv telefonstorm fra håbefulde laptopkøbere verden over.

Medison er trods de svenske aner et britisk indregistreret selskab med adresse i Kent, England.

Hverken direktøren eller andre personer med tilknytning til firmaet bag den superbillige svenske computer har det været muligt at få i tale til denne artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere