IT-forsøg lærer skoleelever at styre deres tid

Eleverne i en særlig IT-klasse på en skole i Århus har erfaret, at distanceundervisning og hjemmearbejdsplads kræver stor selvdisciplin. For når de sætter sig foran computeren hjemme på teenageværelset, går de i skole.

Spille Counterstrike eller læse i lærebøger? Chatte med vennerne eller regne matematikopgaver?

Når der ikke er en klokke, der ringer ud og ind, kan det være svært for skoleelever at finde ud af, hvornår det er frikvarter, og hvornår man har time.

Sådan er erfaringen i Danmarks første fjernundervisnings folkeskoleklasse, der nu har kørt som forsøgsprojekt i snart fem måneder på Samsøgades Skole i Århus.

Projektet har fået navnet eXit, der er en forkortelse for e-learning, X for 10. klasse og it for informationsteknologi.

Hver elev har fået en komplet hjemmearbejdsplads stillet til rådighed; bærbar pc, ADSL-opkobling, webkamera, scanner, printer og digitalt kamera.

De bruger videokonferencer, chatværktøj, e-mail og diverse kontorapplikationer.

Al det teknologiske grej er betalt af sponsorer i IT-branchen, der i alt har støttet forsøget med fremtidens klasse med et beløb på omkring to millioner kroner.

Teknikbøvl forsinkede

Skolen har netop sendt en status på udviklingsforsøget til Undervisningsministeriet og bedt om lov til at bruge endnu et skoleår til drage erfaringer med IT-klassen. Det skal komme andre skoler til gode i fremtiden.

Begrundelsen er, at teknikken i forsøget været så svær at få til at makke ret fra starten, at det levner for lidt tid til at blive klog på, hvordan undervisning fungerer, når det foregår via videokonferencer, chat, e-mail, telefon samt gammeldags "fysiske" møder.

Lærerne i projektet giver udtryk for i statusrapporten, at især det med at styre tiden og få kommunikationen til at fungere er en kunst, når eleverne sidder i hvert deres hjem og læreren ligeså.

"Alle skal lære at disponere tiden noget bedre. De får startet for sent på opgaver. De lærer at tage initiativ."

"Det er overordentligt tidskrævende at producere undervisningsmateriale, og kommunikationen via e-mails er omstændelig."

Netop det med at holde snor i tiden, fremhæver en af eleverne - Emil Uhre - som den største udfordring ved at gå i IT-klassen. Det er hans erfaring, at skolearbejdet let kan komme til at fylde alt for meget, så der ikke bliver fritid nok til sport og vennerne.

- Du har så meget frihed, men du skal have lavet noget alligevel. Derfor lærer jeg at tage mig selv i nakken og strukturere min tid. Og min familie har lært, at når jeg sidder ved computeren, skal de lade mig være i fred, for der går jeg i skole. Det glemmer min lillebror tit, fortæller Emil Uhre.

Han bruger i snit seks timer på skolearbejde ved computeren dagligt.

Da eXit-projektet blev lanceret, udtrykte flere bekymring for, om eleverne blev isolerede, når de skulle gå i skole alene ved skærmen derhjemme. Men den frygt var ubegrundet.

"Det er hævet over enhver tvivl, at klassen fungerer med et socialt liv", skriver lærerne i statusrapporten. Det samme giver elev Emil Uhre udtryk for, blandt andet fordi eleverne mødes til gruppearbejde hos hinanden.

Rigtigt arbejde

Eleverne i eXit-projektet får også solid erhvervserfaring i løbet af skoleåret, fordi de hver formiddag - undtagen onsdag - arbejder på en virksomhed i Århus-området.

En af de virksomheder, der har åbnet døren for en eXit-elev, er Intrateam. Direktør Lars Thomsen er ganske godt tilfreds med ordningen, hvor eleven - Emil Uhre - arbejder lønnet for firmaet 12 formiddagstimer ugentligt.

- Emil Uhre får indblik i, hvordan hverdagen i en virksomhed fungerer, og han bliver en del af den selv. Det er nogle gode erfaringer at trække på, når han siden hen skal søge arbejde, vurderer Lars Thomsen.

Intrateam arbejder blandt andet på en ordre på en skoleportal til Århus Skolevæsen. Her kan Emil Uhre gøre gavn, fordi han "forstår elevernes verden og taler deres sprog".

Idéerne i eXit-projektet finder Lars Thomsen oplagte til at ruste teenagerne til et moderne arbejdsliv.

- Formen på eXit-forløbet er rigtig god. Netværksundervisning er vejen frem, og den afspejler, hvordan vi bevæger os fra industrisamfundet til vidensamfundet. Undervisning er ikke længere et spørgsmål om, at det ringer ind og ud til timer. Du møder, når du gå på nettet, siger Lars Thomsen.

Samsøgades Skole er udpeget som IT-modelskole i Århus. Det betyder blandt andet, at alle medarbejderne har fået hjemmearbejdspladser og IT-efteruddannelse.

Relevante links:
Samsøgades Skoles præsentation af eXit-klassen

Artikel af elev Emil Uhre om hans erfaringer med eXit




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere