- Jeg er overbevist om, at IT-arbejde i sig selv ikke kan medføre arbejdsskader. Og hvis endelig der opstår lidelser, er det fantastisk nemt at gøre noget ved, nemlig at sikre variation og pauser i arbejdet.
Sådan lyder reaktionen fra organisationen, der repræsenterer arbejdsgivere i Danmark, efter den første retssag om museskade er vundet af en medarbejder. Ordene er udtalt af Thomas Philbert Nielsen. Han er underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).
Han har læst dommen, der er faldt mod Frederikssund Kommune og vurderer, at der er tale om en ganske enestående sag. Derfor frygter han ikke, at smerteplagede computerarbejdere vil troppe op i hobevis i danske retssale og forlange erstatning af deres arbejdsgiver.
Nu er vi klogere
Han betegner fænomenet computersmerter som et forbigående problem. Sagen fra Frederikssund handler om en ansættelse i perioden 1991-1995.
- I sagen fra Frederikssund er der jo tale om så massivt dårlige vilkår, at man næsten ikke kan forestille sig det. Uforsvarlig indretning, forældet udstyr og programmel og måske oveni det nogle psykosociale forholde. Siden er vi blevet meget klogere inden for ergonomi og brugervenlighed, siger Thomas Philbert Nielsen.
Alligevel kan dommen godt bekymre DA's underdirektør.
- Det er beklageligt, hvis sagen frister folk til anlægge udsigtsløse retssager. For at rejse en sag kan i sig selv være noget af det mest sygdomsforlængende, siger Thomas Philbert Nielsen.
Set fra arbejdsgiverside vil retssager om museskader også kunne koste mange ressourcer for de arbejdsgivere, der bliver trukket i retten.
Fokus på det forebyggende
Arbejdsgiverforeningens underdirektør ærgrer sig over, at en række fagforeninger vælger at fokusere på museskader.
- Hvorfor ikke koncentrere sig om at skabe bedre arbejdspladser frem for at fastholde medarbejdere i en opfattelse af, at de har et farligt arbejde, fordi de arbejder ved en pc, spørger Thomas Philbert Nielsen retorisk.
Både Teknisk Landsforbund og ingeniørernes fagforening, IDA, har reageret på dommen med udtalelser, der signalerer håb om, at arbejdsgivere generelt vil tage kontorarbejdsmiljøet og forebyggelse af museskader mere alvorligt.
Teknisk Landsforbund har flere retssager om museskade på vej, men tør dog ikke konkludere på baggrund af den netop vundne sag, at de kommende sager også vil vindes.
I den såkaldte Nudata-undersøgelse gennemført af forskere i 2001 blandt 7000 danske teknikere svarede hver fjerde af teknikerne, at de inden for de seneste syv dage havde haft moderat eller sværere smerte i nakke, skuldre, albuer, underarme eller hænder. Men forskerne kunne ikke bevise videnskabeligt, at smerterne skyldtes computerarbejde.