Konkurrencen på IT-jobmarkedet i hovedstadsområdet bliver hårdere. Det mærker HK's IT-fagforening Samdata, der bekymret ser ledighedsstatistikken vokse støt.
I sommer var 12 procent af Samdatas medlemmer i hovedstadsområdet uden job. Prikkerunder på adskillige IT- og televirksomheder har ført til, at procenten stiger og stiger. Nu er 17,9 procent arbejdsløse.
Søvnløse nætter
Der er set med HK's øjne ikke umiddelbart nogen tegn på, at der blot er tale om et kortvarigt krisefænomen. Derfor indkalder fagforeningen snart nu politikere, erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner til en høring om situationen på IT-arbejdsmarkedet.
- Vi vil forsøge at råbe de mennesker op, der kan gøre noget ved situationen. Vi kan konstatere, at selv erfarne og dygtige mennesker ikke kan finde job. Det er ikke kun de nyuddannede, der har problemer, siger Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK.
Det er inden for uddannelse og innovation, at HK mener, der bør satses for at sikre og skabe IT-job.
HK møder de fyrede medarbejdere, der er ramt af de turbulente tider hos selskaber som Tiscali, Orange og Ericsson.
- Mange af dem har søvnløse nætter. Nogle er for eksempel par, der har mødt hinanden på jobbet. De spørger sig selv: Har vi råd til at blive siddende i huset? Det er ikke just optimisme, der præger dem, fortæller Kim Bonde Nielsen.
Kræver politisk vilje
Han erkender dog, at afmatningen er omfattende og ikke lige står til at vende med et snuptag.
- IT-branchen græder over hele verden. Men jeg mener, politikerne skal beslutte nu, om det er en industri, vi vil have i Danmark også i fremtiden - om vi vil have nogen Giga'er fremover. For i bund og grund er det jo politisk bestemt, hvilke erhverv vi har, og hvor store de er, mener Kim Bonde Nielsen.
Han peger på værftsindustrien, landbruget og fiskeriet som eksempler på erhverv, hvis eksistens og omfang i høj grad også har med politisk velvilje at gøre.
HK har i en Megafon-undersøgelse netop spurgt 150 af forårets nyudklækkede datamatikere på Sjælland, hvordan det går med at få arbejde. Det har kun 19 procent - altså knap hver femte - ni måneder, efter de var til den sidste eksamen.
HK Samdata har 19.000 IT-folk som medlemmer på landsplan. En del af disse er studerende.