IT-ledighed stiger dag for dag i København

Hver dag stiller flere fyrede IT-folk sig op i arbejdsløshedskøen i hovedstaden, når deres opsigelsesperiode udløber. Det mærker HK Samdata, som i dag nåede op på 17,9 procents ledighed. Nu indkalder HK til en høring for at råbe politikerne op.

Konkurrencen på IT-jobmarkedet i hovedstadsområdet bliver hårdere. Det mærker HK's IT-fagforening Samdata, der bekymret ser ledighedsstatistikken vokse støt.

I sommer var 12 procent af Samdatas medlemmer i hovedstadsområdet uden job. Prikkerunder på adskillige IT- og televirksomheder har ført til, at procenten stiger og stiger. Nu er 17,9 procent arbejdsløse.

Søvnløse nætter

Der er set med HK's øjne ikke umiddelbart nogen tegn på, at der blot er tale om et kortvarigt krisefænomen. Derfor indkalder fagforeningen snart nu politikere, erhvervslivet og uddannelsesinstitutioner til en høring om situationen på IT-arbejdsmarkedet.

- Vi vil forsøge at råbe de mennesker op, der kan gøre noget ved situationen. Vi kan konstatere, at selv erfarne og dygtige mennesker ikke kan finde job. Det er ikke kun de nyuddannede, der har problemer, siger Kim Bonde Nielsen, faglig sekretær i HK.

Det er inden for uddannelse og innovation, at HK mener, der bør satses for at sikre og skabe IT-job.

HK møder de fyrede medarbejdere, der er ramt af de turbulente tider hos selskaber som Tiscali, Orange og Ericsson.

- Mange af dem har søvnløse nætter. Nogle er for eksempel par, der har mødt hinanden på jobbet. De spørger sig selv: Har vi råd til at blive siddende i huset? Det er ikke just optimisme, der præger dem, fortæller Kim Bonde Nielsen.

Kræver politisk vilje

Han erkender dog, at afmatningen er omfattende og ikke lige står til at vende med et snuptag.

- IT-branchen græder over hele verden. Men jeg mener, politikerne skal beslutte nu, om det er en industri, vi vil have i Danmark også i fremtiden - om vi vil have nogen Giga'er fremover. For i bund og grund er det jo politisk bestemt, hvilke erhverv vi har, og hvor store de er, mener Kim Bonde Nielsen.

Han peger på værftsindustrien, landbruget og fiskeriet som eksempler på erhverv, hvis eksistens og omfang i høj grad også har med politisk velvilje at gøre.

HK har i en Megafon-undersøgelse netop spurgt 150 af forårets nyudklækkede datamatikere på Sjælland, hvordan det går med at få arbejde. Det har kun 19 procent - altså knap hver femte - ni måneder, efter de var til den sidste eksamen.

HK Samdata har 19.000 IT-folk som medlemmer på landsplan. En del af disse er studerende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere