Datamatikere læser videre for at få job

Krisen i IT-verdenen gør vejen til et job længere for nyuddannede datamatikere. Nu vælger flere at øge deres jobchancer ved videreuddanne sig på universiteterne, især til dataloger. Dermed imødekommer de IT-branchens hang til højtuddannede medarbejdere.

Dengang for få år siden, da IT-festen lystigt bragede derudaf, båret af svimlende aktiekurver, handlede det om at komme hurtigst muligt med ud på dansegulvet. Og var man nyudklækket datamatikerspire var der såmænd også en del bejlere.

Men siden er festen forstummet. Nu oplever mange nyuddannede datamatikere at blive bænkevarmere i månedsvis. Der er meget længere mellem bejlerne. Og der skal mere til at fremstå attraktiv.

Derfor vælger næsten hver femte af de nye datamatikere nu at investere yderligere nogle år i uddannelse, typisk datalogi-studiet på universiteterne.

Det viser en ny opgørelse, som de 17 datamatikerskoler i Danmark har foretaget blandt de studerende, der blev færdige som datamatikere i henholdsvis november 2001 og april 2002.

I alt 141 personer oplyser, at de er gået i gang med en videregående uddannelse oven i datamatikeruddannelsen. Dermed har de valgt en anden og måske mindre nedslående strategi end de 280 datamatikere fra de seneste to hold, der er arbejdsløse.

Datamatikere kan på hovedparten af universiteterne få godskrevet en stor del af deres uddannelse, så de ikke behøver at starte helt forfra og læse i fem år for at blive eksempelvis datalog.

Arbejdsløshed skaber uddannelseslyst

Afdelingsleder på Tietgenskolen i Odense, Jørn Vesterdal, har indsamlet data om, hvordan det går de nyuddannede datamatikere.

- Vi oplever en stigende interesse for at bygge videre på datamatikeruddannelsen. Det skyldes nok usikkerheden inden for IT-branchen; jo højere uddannelse, jo bedre står man på arbejdsmarkedet, siger Jørn Vesterdal.

Han noterer sig, at datamatikerne dermed gør, som både Undervisningsministeriet og IT-branchen efterlyser.

Jørn Vesterdal gætter på, at mange af datamatikerne ville have valgt at starte i job med det samme, hvis perspektiverne havde set mere lysegrønne ud på jobmarkedet.

Men dermed ikke sagt, at de nødvendigvis ville droppe enhver tanke om videreuddannelse. De ville formentlig blot vælge at videreuddanne sig på deltid på diplom- eller masteruddannelser, mener Jørn Vesterdal.

Indtil videre har 53 procent af de to kuld datamatikere fundet IT-relevant arbejde. Jørn Vesterdal forventer dog - baseret på sin erfaringer med området - at det på sigt kun vil være ti procent af datamatikerne, der ikke finder sig et job.

Afmatningen både i IT-branchen og andre brancher betyder dog, at vejen til et job er blevet længere.

Flertallet vælger fagforening

En af de sejlivede myter om IT-folket manes desuden i jorden i skolernes opgørelse. At være medlem af en fagforening er ikke spor sjældent blandt datamatikere.

De 1062 svar fra dimittenderne viser, at 40 procent har meldt sig ind i Prosa, 35 procent har valgt et medlemskab hos HK SamData, og de resterende 25 procent er enten medlem af andre fagforbund eller har valgt ikke at være fagligt organiseret.

Relevant link:
Horsens Handelsskole har på sit websted en oversigt over, hvor og hvornår skolens datamatikerdimittender får job.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere