EU Domstolen kom i denne uge med en bemærkelsesværdig foreløbig afgørelse.
I teksten fra domstolen kan man indledningsvist læse, at det i princippet strider mod grundlæggende rettigheder at tvinge teleselskaber til at overvåge trafikken på deres netværk for at beskytte copyright.
Det kan have vidtrækkende konsekvenser for den måde, som underholdningsindustrien i øjeblikket forsøger at bekæmpe pirateri på.
Anklager Cruz Villalón mener, at opsætningen af filtrerings- eller blokeringssystemer er en begrænsning af retten til at beskytte sine private data og et brud på privat kommunikation. Begge er grundlæggende rettigheder i EU på lige fod med informationsfrihed.
Det er som sagt ikke den endelige afgørelse, men retten plejer ofte at følge anbefalingen fra domstolens anklager.
Ifølge den svenske stifter af Piratpartiet, Rick Falkvinge, vil en stadfæstelse af afgørelsen betyde, at irske Eircom ikke længere kan kommanderes til at analysere internetkundernes trafik for at opsnappe eventuelt ulovlige filer. På samme måde mener han også, at afgørelsen kan være enden for den type blokeringer, som vi især i Danmark er blevet bekendte med. Nemlig DNS-blokeringen af russiske AllofMP3, Pirate Bay og
.
"Rigtigt mange af copyright-industriens agressive redskaber står til at falde sammen som et korthus. Man skulle ikke tro, at det skulle være nødvendigt at arbejde sig helt til tops i retssystemet for at få den nødvendige respekt for de helt grundlæggende rettigheder, mens det blev det, og nu er respekten intakt," lyder det fra den sejrssikre svenske politiker.
"Dagens afgørelse - eller potentielle afgørelse - kan give internetudbyderne retten til at sige til de rettighedshavere, der plejer at true dem med retssager: "Hey parasitter, gå ud på motorvejen og leg! Vi har et stykke papir fra den øverste domstol, der siger, at i ikke kan tvinge os til at gøre det længere. Fra nu af vil vi bruge tiden på at servicere vores kunder i stedet for at hjælpe jeres uddøende race," skriver Falkvinge i et blogindlæg.
Her uddyber han, at afgørelsen ikke fraholder selskaberne for selv at foretage en filtrering eller begrænsning af deres internetprodukter. Det er bare ulovligt for andre parter at tvinge dem til at gøre det. Han tilføjer også, at det heller ikke betyder enden på censur, som sagtens kan indføres på andre måder.