Googles styresystem skal give billigere netbooks

Google udfordrer ikke kun Windows Mobile på mobiltelefoner. Nu kommer de første netbooks med Googles eget styresystem Android.

I slutningen af 2007 kunne Google præsentere sit eget Linux-baserede styresystem Android til mobiltelefoner. Siden har der været spekulationer om, hvorvidt Google også vil forsøge at etablere sit open source-styresystem på markedet for mobile computere. Flere entusiaster har allerede demonstreret, at det er meget let at flytte Android over på minicomputere som Asus Eee. Det har sat yderligere gang i rygterne om, at Google selv gør klar til at tilbyde sit styresystem til andet end mobiltelefoner.

Nu er det for første gang blevet bekræftet, at der kommer netbooks med Android som præinstalleret styresystem. Det er chipfirmaet Freescale, som har planer om at sælge Android-kompatible processorer til netbooks fra næste kvartal. De første netbooks med Android skulle således være på markedet om få måneder.

Freescale præsenterede sin første processor til netbooks i sidste måned, i.MX515 med fem kerner, som er baseret på et ARM-design. Netbook-markedet er ved at blive delt mellem Intels Atom-processorer og chips baseret på ARM Cortex A8-arkitekturen. Freescale satser på ARM og lover blandt andet en længere batterilevetid på otte timer, mindre varmeudvikling og dermed intet behov for blæsere og sidst men ikke mindst lave priser.

Det skulle ligefrem være muligt at få prisen for computeren ned på de magiske 100 dollar - et mål, som selv den simple u-landscomputer fra One Laptop Per Child ikke kunne nå. Priserne for minicomputere ligger stadig på 200 dollar og derover.

Et vigtigt element for at få totalprisen ned er prisen for styresystemet - og her kommer så det open source-baserede Android ind i billedet. Dermed kan producenterne spare licensomkostningerne til Microsoft for Windows.

Foruden Android vil Freescale også understøtte styresystemer fra Phoenix Technologies og Xandros. Freescales platform understøtter allerede Ubuntu Linux.

Det store spørgsmål er så, hvem der er interesseret i at fremstille en netbook med Freescales processor og Googles styresystem. En mulig kandidat er Asus-datterselskabet Pegatron, som viste de første netbook-prototyper med i.MX515 på mobilmessen i Barcelona i sidste uge. Her var styresystemet dog ikke Android, men en anden variant af Linux.

Netbook-segmentet har oplevet en dramatisk vækst i den seneste tid og salget ventes at nå 30 millioner enheder i det indeværende år. Freescale forventer at processorer med ARM-arkitektur kan erobre halvdelen af dette marked.

Det kan også betyde medvind for Android - men styresystemet har stadig en række begrænsninger, som gør det uegnet til større computere. Herunder at alle programmer som brugeren installerer skal være skrevet i Java specifikt til Android.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere