Om udstyret er miljørigtigt spiller ikke den store rolle for de danske kommuner, når der skal vælges nyt it-udstyr. Det viser en undersøgelse fra pc-producenten Fujitsu Siemens, der netop gør et stort nummer ud af at levere "grønt" it-udstyr.
Således er det kun en tredjedel af de danske kommuner, der vælger miljørigtigt it-udstyr, når de køber ind.
Producenten har spurgt 400 danske, norske, svenske og finske kommuner om deres miljøpolitik generelt og på it-området. Og i Norge og Sverige er man noget bedre til at vælge udstyr, der er godt for miljøet. Her har 49 procent af de kommunale it-chefer miljøet med i tankerne, når der anskaffes nye arbejdsstationer og lignende.
Samtidig med at de danske kommunale it-chefer ikke vælger grønt, så er det også kun halvdelen af dem, der ved om man indkøber miljørigtigt it-udstyr eller ej.
»Den uvidenhed er for stor, for kommunerne er nødt til at tage aktivt stilling. Efter år med fokus på muse-skader og for mange timer bag skærmen, er det på tide at se på selve computernes påvirkning i form af strømforbrug, blyindhold, udblæsningen fra pc'en og genbrug. Alt sammen forhold, der har betydning for vor hverdag og vort samfund på længere sigt,« siger Erik Søe, Salgs- og marketingdirektør hos Fujitsu Siemens.
Prognoserne lyder på at danske kommuner vil købe 120.000 pc-arbejdspladser i 2006. Hvis alle de pc'er var miljørigtige ville man, ifølge Fujitsu Siemens, kunne spare 350 mio. kr. i lavere strømforbrug i en treårig periode, samt befrie miljøet for 1,4 tons bly og andre tungmetaller.