Fyrede IT-folk hurtigt videre efter kurser

Kurser og kontakter har hjulpet fritstillede og fyrede københavnske IT-folk hurtigt videre i et nyt job. I et EU-støttet projekt har indtil videre 30 personer fundet nyt job på det for tiden barske jobmarked. Den 46-årige systemadministrator Birgit Korsgaard er en af dem.

Der var 268 ansøgere til en stilling som systemadministrator på Ishøj Handelsskole. Det blev 46-årige Birgit Korsgaard, der blev udvalgt til jobbet.

- Jeg tror ikke, jeg havde fået jobbet, hvis jeg ikke netop havde taget fem Microsoft­certificeringer på fem uger. At jeg fik jobbet, skyldtes nok det faktum, at jeg havde papir på, at jeg kunne lige netop det, som de skulle bruge, siger Birgit Korsgaard.

Hun er blandt de mennesker, som har haft gavn af et projekt støttet af EU og iværksat af fagforeningen Prosa. Fritstillede medarbejderes Kompetenceudvikling (FIK), hedder projektet, der begyndte i maj 2002.

Skulle forebygge

Tanken bag projektet har hele tiden været at forebygge, at fyrede københavnske IT-folk bliver arbejdsløse i lang tid.

Det skal spare spare både de fyrede og samfundet for menneskelige og økonomiske byrder.

Forebyggelsen sker ved, at de fritstillede gratis i opsigelsesperioden kan få den efteruddannelse eller certificering, der matcher arbejdsgivernes efterspørgsel her og nu.

30 i nyt job

Noget tyder på, at det virker, selvom det ikke lader sig bevise, at det ville være gået anderledes uden FIK.

Indtil videre har 30 personer fundet sig et nyt IT-job efter at have været igennem FIK.

I alt er 80 personer blevet godkendt til at deltage i FIK. De har en baggrund som edb-assistenter, datamatikere, datanomer, dataloger, ingeniører og lignende.

At så relativt mange i FIK er kommet i job hurtigt, har netop ført til, at der er blevet bevilget i alt ni millioner kroner til at forsætte projektet i yderligere to år.

Projektleder Morten Jørgensen forudser, at yderligere 150-180 mennesker vil kunne deltage i de kommende år og dermed øge deres chancer at gå næsten direkte fra det job, de har mistet og videre i et nyt.

Stortrives med nyt job

På Ishøj Handelsskole stortrives Birgit Korsgaard i sit nye job og er lettet over, at hun fik det.

Birgit Korsgaard, der oprindeligt er uddannet edb-assistent og siden løbende har efteruddannet sig, var ellers ved at miste modet og håbet, da 215 jobansøgninger og 10 jobsamtaler ikke bragte hende ud af ledigheden.

Birgit Korsgaard

Birgit Korsgaard blev arbejdsløs i en prikkerunde først på året på sin tidligere arbejdsplads, DFDS Transport i Brøndby.

- Umiddelbart tænkte jeg, at der altid ville være IT-jobs at få. Men på et tidspunkt var jeg ved at opgive håbet. Jeg følte, at min alder og mit køn spillede ind, fortæller hun.

Men i foråret fik hun nys om FIK-projektet. Det roser hun i høje toner.

- Det var lækkert så lynhurtigt at få tilbudt nogle rigtigt kompetencegivende og dyre kurser gratis. Man får noget, man kan bruge til at sælge sig selv på. Det gør også en forskel mentalt: Når man er vant til at arbejde 60 til 80 timer om ugen med sit fag, betyder det meget for ens identitet og faglighed at beskæftige sig med det igen, er Birgit Korsgaards oplevelse.

Tror på en forskel

Normalt kan arbejdsløse på dagpenge ikke få tilbudt kurser, før de har gået ledige i mindst 13 måneder. Sådan er lovgivningen skruet sammen.

FIKs projektleder, Morten Jørgensen, tror på, at han og hans makker i projektet reelt er med til at gøre en forskel for de fyrede IT-folk.

- Det er svært at bevise, men jeg tror, at det her projekt har sparet samfundet masser af penge og holdt humøret oppe hos mennesker. Man skal ikke undervurdere betydningen af at være under uddannelse som jobsøgende. Det tæller, mener Morten Jørgensen.

De mange og omfattende fyringsrunder på det seneste - såsom Oranges 400 planlagte afskedigelser - påvirker dog også projektlederens håb på FIK-deltagernes vegne.

- Jeg er ikke overvældende optimistisk lige nu og gætter på, at der vil ske færre ansættelser frem til jul. Men trods de mange fyringer, har verden jo stadig brug for IT-folk, siger Morten Jørgensen.

De hidtidige deltagere i FIK-projektet er fyrede IT-folk fra blandt andre Tiscali, Cap Gemini, CSC, Ericsson, IDG, Icon Network og Kort & Matrikelstyrelsen.

Deres nye job har deltagerne fundet på især mindre virksomheder og i det offentlige.De rekrutterende arbejdsgivere er eksempelvis Tempest, Kommuneforsikring, Frederiksborg Amt, Pensam, Fakta, Ikano Finans, Groupcare og den Danske Boghandlerforening.

Relevant link:
FIK-projektets websted




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere