Prosa og CSC har forhandlet en løsning på plads, inden en storstrejke skulle gå i gang 1. juni. Det vurderer Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker, der som økonom i 30 år har fulgt de danske arbejdsmarkedskonflikter.
"Jeg tror, at Prosa er klar over, at de slet ikke har den styrkeposition, som de har haft tidligere. Jeg tror, at de er klar over, at de ikke rigtig har noget valg. De er ret godt forberedte, CSC, så det kan meget vel være sådan, at de kan få lavet arbejdet alligevel. De har jo vikarer og ansatte i andre lande. Arbejdet behøver jo ikke nødvendigvis blive udført fra Danmark. Jeg tror virkelig, at CSC har forberedt sig godt på det her," lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforskeren.
Hvis Prosa skal presse CSC kan det blive meget dyrt, siger Flemming Ibsen.
"De kan godt gå i konflikt, men så kan de konflikte sig til døde. De kan komme til at bløde meget hurtigt, for det er så højtlønnede folk, så det bliver dyrt. Hvis vi tager 10 mand til 50.000 kroner, så giver det en halv million om måneden. Hvis vi tager 100 mand, så bliver det fem milllioner kroner og så videre," siger Flemming Ibsen, der ikke selv ved, hvor mange penge Prosa har i strejkekassen.
Men hvad med CSC? Skat melder om, at de ikke har fået opdateret systemer siden en lille strejke for halvanden måned siden?
"Nu siger jeg, at Prosa er på den, men det er CSC også, hvis de ikke kan leve op til kundernes behov," siger Flemming Ibsen.
Omvendt er hans indtryk, at CSC er helt ude i en situation, hvor de vurderer, at det er umuligt for virksomheden at tjene penge, hvis de ikke mindsker de ansattes vilkår.
"Det lader til, at de har sagt, at hvis ikke de får en konkurrencedygtig overenskomst, så er det måske bedre at lukke. Så er Prosa lige vidt, for så har de måske vundet, men så sidder de oven på en rygende ruin," siger Flemming Ibsen.
Det er uklart, om de Prosa-organiserede i det lange løb har ret til at strejke lovligt i forhold til en overenskomst. Men selv om det skulle trække ud med en afgørelse fra Arbejdsretten, der kridter banen op, så vil CSC alligevel lade deres ansatte strejke fra den 1. juni.
"Vores holdning er, at ind til andet er bevist, så er deres varslede strejke lovlig," siger CSC Danmarks projektdirektør, Lars Lundsgaard.
"Vores frigørelse handler ikke om at forhindre konflikten 1. juni, det har et andet sigte, at fritstille os til at indgå overenskomst med HK," siger Lars Lundsgaard.
Lige nu er status, at Prosa og CSC ved et møde på Børsen i København i går forhandlede om CSC's "sidste tilbud" til fagforeningen. CSC har derudover meddelt, at de anser sig som frigjort fra Prosa-overenskomsten. Virksomheden vil i stedet tegne overenskomst med HK/Privat, Prosas gamle rival. Det betyder, at de strejkende medarbejdere potentielt ikke længere er dækket af den tryghedsaftale og de vilkår, som de ellers kæmper for.
Arbejdsretten vil også skulle tage stilling til, om Prosa har forhandlingsret og kan strejke lovligt, selv om de måske ikke har overenskomst hos virksomheden, siger Flemming Ibsen. Det kommer an på, om Arbejdsretten anser Prosa for at have så store interesser, at de har konfliktret, siger han.