Krisen i telebranchen, der har floreret de seneste år, har ikke kun resulteret i flammende røde bundlinier og store tab på børserne.
Den har også vendt op og ned på tusinder af menneskers liv i hele verden. Mennesker, der har fået et skæbnesvangert stykke papir med overskriften "opsigelse".
Et af de mennesker er Mette Hjelm. Hendes dagligdag i dag er nu en ganske anden end for blot et år siden.
To gange ud
Dengang arbejdede den 36-årige teknikumingeniør som gruppeleder i Ericssons udviklingsdivision.
Hun havde lige købt et hus i Køge med sin mand, og parret var gået i gang med en større renovering af huset.
Siden da har Mette Hjelm oplevet at blive fyret hele to gange på grund af nedskæringer.
Først fik hun prikket i Ericsson i februar 2002. Dernæst fik hun job i SNT Danmark som kundechef, men blev fyret ganske få måneder efter, fordi firmaet med kunder i blandt andet telebranchen også så sig nødsaget til at skære ned på sine omkostninger.
Indtægt faldet med 10.000 i måneden
Nu er hun arbejdsløs. Den månedlige indtægt er skrumpet med mere end titusinde kroner netto. Hendes mand må arbejde ekstra, og husrenoveringen er sat i bero og kassekreditten sat på overarbejde.
Imens leder Mette Hjelm energisk efter en ny platform for sin karriere. Hun skriver godt to ansøgninger om ugen - det er foreløbig blevet til omkring 50. Dertil kommer afsøgning af uopslåede jobmuligheder og uformelle møder med potentielle arbejdsgivere.
Mette Hjelm netværker samtidig ivrigt blandt andet med 29 andre tidligere ledere i Ericsson i forummet Managers.dk.
- Selvom vi alle har tabt ansigt ved at blive opsagt, evner vi alligevel at være åbne og vise hinanden tillid i Managers.dk ved at sparre og give tip til hinanden. Det er en fed fornemmelse, for ellers det er jo nemmest at være åben og glad i medgang, mener Mette Hjelm.
Chance for livsrevision
Det har taget hende et halvt år at blive afklaret om, hvordan hun vil forme sin fremtid.
- I bund og grund er det en utroligt spændende proces at være i jobsøgning. Det er jo en enorm mulighed for at tage dig selv og dit liv op til revision. Og hvis man ikke gør det, kommer man let til bare at søge lidt hovedkuls uden at være bevidst om sine grænser og muligheder, mener Mette Hjelm.
Der er også dage, hvor hun lander i et sort hul af pessimisme. Der nytter det ikke at piske sig selv til at knokle løs med ansøgninger og opsøgende arbejde. Så går hun en tur i naturen eller tager til stand up og får sig et grin.
- Selvom det er ydre omstændigheder - altså den fortsatte afmatning i telekom-branchen - der var årsag til, at jeg blev fyret, så kan det være svært at bevare sit selvværd, jo længere tid der går. Man spørger sig selv: Hvorfor er der ingen, der vil have mig? Og gad vide om jeg overhovedet kan noget?, fortæller Mette Hjelm.
Inderst inde er hun dog overbevist om, at hun har meget at byde på inden for især salg, marketing og formidling af tekniske produkter.
Mette Hjelm tror på, at hun per 1. januar vil have fundet sig et job. Også selvom der ofte er 200 jobsøgere, der kæmper om en ledig stilling på en virksomhed.
Anden krise, hun rammes af
Mette Hjelm er før blevet ramt af krisekonsekvenser. Det var i 1990, hvor hun som nyuddannet ingeniør oplevede to kortvarige ansættelser i elektronikbranchen.
Dengang var ingeniører ingen mangelvare, og arbejdsløsheden i faget var stor. Alligevel fandt hun temmeligt hurtigt et nyt job.
- Jeg var sårbar, fordi jeg næsten ingen erfaring havde. Det var barsk at mærke, at man stod sidst i køen i ansættelser og først for, når der skulle fyres, fortæller Mette Hjelm og glæder sig over, at hun dag har en større ballast at byde på som jobsøger.
Hun har siden taget en HD oven på sin teknikumingeniør-uddannelse samt en stor portion efteruddannelses-kurser gennem sin karriere i Ericsson, der begyndte i 1997.
Alligevel var de to fyringer på et år næsten for meget at skulle kapere.
- Da jeg blev fyret fra Ericsson, var vi jo mange, der var i samme båd. Vi fik en god fratrædelsespakke, og der var på det tidspunkt trods alt mange opslåede jobs at søge. Men da jeg blev fyret anden gang, blev jeg rystet i min person og fik virkelig en nedgangstur, fortæller Mette Hjelm.
Nu afsøger hun især jobåbninger inden for medicinal, biotek og produktionsindustrien, hvor udviklingen ser noget mere positiv ud end i telebranchen.
Hvis Mette Hjelm kunne trylle et drømmejob frem - uagtet virkelighedens rå realiteter - ville det være at blive markedschef i et firma, der udvikler værdiskabende indhold til UMTS. Eller sagt med Mettes egne ord:
- Hvor man arbejder på at optimere livskvaliteten for mennesker ved hjælp af teknologi.
Relevante links:
Managers.dk - Netværk af tidligere Ericsson-ledere.
Mette Hjelms præsentation af sig selv