Med langt færre brugere end planlagt har den digitale signatur til tider lignet en dundrende fiasko. Om et år udløber kontrakten mellem TDC og det offentlige, og nu viser de danske pengeinstitutter interesse for at overtage ansvaret.
»Der er bevægelse i pengeinstitutsektoren og en åbenhed over for at indgå i en dialog med det offentlige. Den digitale signatur spiller en rolle for den fremtidige tinglysning og ser ud til at skulle gøre det i forhold til alle offentlige services. Det gør det interessant at forsøge at skabe noget volumen,« siger underdirektør i Finansrådet Tina Füssel, til Jyllands-Posten.
Bankerne blev i 2003 vraget til fordel for TDC, men har siden hævdet, at de vil kunne skaffe to millioner brugere inden for kort tid ved at kombinere siganturen med danskernes koder til netbank. Bankerne og det offentlige holdt tidligere på ugen et møde om signaturen - og i det offentlige er man ikke afvisende over for et samarbejde.
»Vi er meget åbne over for et samarbejde med bankerne, når den nuværende kontrakt med TDC udløber, og vi vil strække os langt for at få en konstruktiv dialog omkring det. Det handler om at få den digitale signatur brugt hos så mange som muligt,« siger chefkonsulent Palle Sørensen, der har haft ansvaret for signaturen i både Videnskabsministeriet og i IT- og Telestyrelsen.
Hos TDC er man heller ikke afvisende over for et samarbejde.
»Bankerne kan komme ind som konkurrent eller i et samarbejde. Og vi vil i hvert fald gerne samarbejde med bankerne allerede nu,« siger Morten Storm Petersen, der er projektleder i TDC.
Ifølge den oprindelige plan skal der være en million brugere af den digitale signatur i juni måned i år. Det er i øjeblikket 615.000 brugere.