Den mest udbredte form for bredbånd i Danmark er xDSL.
1,2 millioner danske hjem får bredbånd på denne måde.
Det vil sige bredbånd via telefonstikket over det kobbernet, som TDC ejer.
Teknologien er dog flere gange blevet erklæret død med den begrundelse, at det ikke er muligt at trække højere hastighed over kobberet.
Gang på gang er det dog lykkedes at hive højere og højere hastigheder over et kobberkabel ved hjælp af ny teknologi, og nu melder Alcatel-Lucent, der udvikler netværksudstyr til teleselskaber, at det er muligt at trække 100 megabit per sekund via et kobberkabel.
Det sker via Alcatel-Lucents VDSL2 vektor-teknologi, der dog er afhængig af afstanden mellem hjemmet og den nærmeste central.
Jo længere afstand kobberet skal trække forbindelsen, jo mere falder hastigheden.
Alcatel-Lucent skriver, at det er muligt at opnå en download-hastighed på 100 megabit per sekund, selvom der er op til 400 meter til den nærmeste central. Samtidig er det muligt at trække 40 megabit via telefonstikket, selvom der er en kilometer til centralen.
Nedbringer afstand til centralen
Netop det med at nedbringe distancen for, hvor langt kobberkablet skal bære dataene, er en essentiel del af den netstrategi, som TDC har i Danmark.
Således er TDC's netstrategi, at selskabet så vidt muligt skubber sin fiberinfrastruktur ud til sine grå metalskabe på gaden, hvorfra kobberet så kun løber det sidste stykke ind til hjemmet.
Det er en anderledes strategi end den, som elselskaberne har valgt. De graver fiberen helt ind til hjemmet. TDC har fravalgt den tilgang, da det er de sidste meter ind til hjemmet, der er de dyreste.