Læs også: Københavns Kommune ramt af it-nedbrud
Det var en fejl i softwaren på en switch i et virtuelt servercenter, som torsdag morgen gav en række nedbrud på it-systemerne hos Københavns Kommune.
Det fortæller Lars Henningsen, der er forretningschef i kommunens forretningscenter-it.
"Vi har en lang række servere. Nogle er fysiske og nogle er virtuelle. Og på toppen af sådan en virtuel serverpark, sidder en switch. Og i den har der været en softwarefejl," siger Lars Henningsen.
"Det har bevirket, at de systemer, der kører i vores virtuelle serverpark, har haft problemer. Men vi har ikke tabt nogen data," understreger han.
Fejlen satte en række specifikke fagsystemer ud af spillet, blandt andet kommunens intelligente telefonomstilling, der er et af kernesystemerne for Københavns Kommune.
Til gengæld var hverken e-mail eller journaliseringssystemerne ramt af nedbruddet, fortæller it-forretningschefen.
Imidlertid er de ramte systemer ikke nødvendigvis alle sammen oppe at køre igen endnu, fordi det er databasesystemer, som kræver tid at få i gang igen, forklarer Lars Henningsen.
Mangler overblik over konsekvenserne
Han fortæller, at det berørte servermiljø kører Microsoft SQL på anerkendte mærker af hardware fra en anerkendt leverandør.
Han ønsker ikke at pege på leverandøren, fordi fejlen kan være et følgeproblem af en række store omlægninger, som Københavns Kommune gennemfører for tiden.
"Det er et blade-center, hvor den styrende switch har været ramt af denne fejl, som har gjort, at trafikken ikke kunne håndteres," siger han.
Den fejlramte software er nu blevet skiftet, og systemerne er igen på vej op at køre. Men om fejlen skyldes en bug, er for tidligt at sige, fortæller Lars Henningsen.
"Vi har isoleret fejlen, og den er rettet. Men vi ved endnu ikke 100 procent sikkert, hvor den er opstået," siger Lars Henningsen.
Afdelingen står selv for driften af en lang række af kommunens it-systemer, mens andet driftes hos KMD. Samlet har Københavns Kommune flere end 550 it-systemer.
Han fortæller, at afdelingen ikke har det fulde overblik over konsekvenserne af nedbruddet. Det er de enkelte fagforvaltningers ansvar, siger han.
"De alvorlige fejl er væk, og systemerne er på vej op. Men der kan opstå læsefejl," siger han og fortæller, at afdelingen nu er i færd med at verificere og teste, at alt faktisk begynder at kiøre igen.