Artikel top billede

Switch-fejl sænkede Københavns Kommunes it

En softwarefejl i en styrende switch betød torsdag, at en række systemer hos Københavns Kommune gik ned. Fejlen er fundet og rettet, men årsagen endnu ukendt.

Læs også: Københavns Kommune ramt af it-nedbrud

Det var en fejl i softwaren på en switch i et virtuelt servercenter, som torsdag morgen gav en række nedbrud på it-systemerne hos Københavns Kommune.
 
Det fortæller Lars Henningsen, der er forretningschef i kommunens forretningscenter-it.
 
"Vi har en lang række servere. Nogle er fysiske og nogle er virtuelle. Og på toppen af sådan en virtuel serverpark, sidder en switch. Og i den har der været en softwarefejl," siger Lars Henningsen.
 
"Det har bevirket, at de systemer, der kører i vores virtuelle serverpark, har haft problemer. Men vi har ikke tabt nogen data," understreger han.
 
Fejlen satte en række specifikke fagsystemer ud af spillet, blandt andet kommunens intelligente telefonomstilling, der er et af kernesystemerne for Københavns Kommune.
 
Til gengæld var hverken e-mail eller journaliseringssystemerne ramt af nedbruddet, fortæller it-forretningschefen.
 
Imidlertid er de ramte systemer ikke nødvendigvis alle sammen oppe at køre igen endnu, fordi det er databasesystemer, som kræver tid at få i gang igen, forklarer Lars Henningsen.
 
Mangler overblik over konsekvenserne
Han fortæller, at det berørte servermiljø kører Microsoft SQL på anerkendte mærker af hardware fra en anerkendt leverandør. 
 
Han ønsker ikke at pege på leverandøren, fordi fejlen kan være et følgeproblem af en række store omlægninger, som Københavns Kommune gennemfører for tiden. 
 
"Det er et blade-center, hvor den styrende switch har været ramt af denne fejl, som har gjort, at trafikken ikke kunne håndteres," siger han.
 
Den fejlramte software er nu blevet skiftet, og systemerne er igen på vej op at køre. Men om fejlen skyldes en bug, er for tidligt at sige, fortæller Lars Henningsen.
 
"Vi har isoleret fejlen, og den er rettet. Men vi ved endnu ikke 100 procent sikkert, hvor den er opstået," siger Lars Henningsen.
 
Afdelingen står selv for driften af en lang række af kommunens it-systemer, mens andet driftes hos KMD. Samlet har Københavns Kommune flere end 550 it-systemer.
 
Han fortæller, at afdelingen ikke har det fulde overblik over konsekvenserne af nedbruddet. Det er de enkelte fagforvaltningers ansvar, siger han.
 
"De alvorlige fejl er væk, og systemerne er på vej op. Men der kan opstå læsefejl," siger han og fortæller, at afdelingen nu er i færd med at verificere og teste, at alt faktisk begynder at kiøre igen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere