Læs også:
Så meget har ansatte i danske CSC-selskaber fusket
CSC giver kæmpe millionunderskud i Danmark
CSC Danmark, der er et af landets største it-firmaer med mere end 2.000 ansatte, har netop aflagt et regnskab med et underskud på 355 millioner kroner.
Selskabets solititetsgrad er dalet til 2,8 procent mod 13 procent i 2010 og 33,7 procent i 2007. Samtidig slæber selskabet rundt med en samlet gæld på 2,9 milliarder kroner, heraf en kortfristet gæld på cirka to milliarder kroner.
"Jeg ville være bekymret som ansat. Men det afhænger meget af, i hvor høj grad bestyrelsen er i stand til at kommunikere overbevisende til medarbejderne, at selskabet har brug for turn around," siger professor Caspar Rose fra CBS.
Han peger på, at det afgørende er, at man som medarbejder har tillid til, at ledelsen har en klar og overbevisende strategi for at få sorte tal på bundlinjen.
"Særdeles hårdt gearet"
Det, virker lektoren ikke overbevist om, vil ske lige foreløbig.
Selskabets kapitalgrundlag er blevet stærkt reduceret i perioden, hvilket bedst illustreres af den meget lave soliditetsgrad på kun 2,8 procent, forklarer han.
"Selskabet er med andre ord særdeles hårdt gearet og har kun en lille egenkapital at stå imod med, hvilket kan være risikabelt, hvis selskabet næste år igen oplever et betydeligt negativt resultat," siger Caspar Rose.
"Den lave soliditet betyder, at risikoen, for at selskabets kreditorer taber penge, stiger, mens de ansatte i højere grad kan frygte, at selskabet ikke overlever," fortsætter Caspar Rose.
Professoren peger også på den kortfristede gæld som et faresignal.
"Selskabets kapitalberedskab er svagt, eftersom en meget stor andel af gælden består af kortfristet gæld. Det er et faresignal, når den kortfristede gæld er mere end dobbelt så stor, som den langfristede gæld," siger han.
CSC-bestyrelsen er nødt til at reetablere selskabets kapitalgrundlag, da selskabet har tabt mere end 50 procent af selskabskapitalen, forklarer professoren.
Hullet lukkes ved at man agter at gennemføre en kapitaltilførsel ved at aktionærerne skyder yderligere kapital ind i selskabet, fortæller han.
Meget vanskelig situation
"Faren er imidlertid, at ejerne risikere at kaste gode penge efter dårlige, da selskabet ikke i de seneste fem år, har kunnet præstere et positivt resultat."
"Det er derfor tvivlsomt, om den negative økonomiske udvikling lige pludselig vil vende til det modsatte," vurderer Caspar Rose.
CBS-professoren peger på, at bestyrelsen selv fremhæver i beretningen i regnskabet, at selskabet ikke forventer nogen vækst i omsætningen på grund af afmatningen i markedet.
"Samlet set er vurderingen således, at selskabets økonomiske situation anses som værende meget vanskelig," slutter Caspar Rose.
CSC har ikke i de sidste fem år leveret overskud i Danmark på trods af en relativt stabil omsætning omkring to milliarder kroner.
Selskabet indledte i foråret en omfattende arbejdskonflikt, som varede mere end fire måneder.
Desuden er den danske del af it-firmaet centrum for en regnskabsskandale, hvor knap en halv milliard kroner er bogført kreativt.
Det har udløst en undersøgelse fra det amerikanske børstilsyn, en opskrivning af sidste års gæld med 200 millioner kroner, en stribe sagsanlæg fra amerikanske aktieholdere samt fået en stribe chefer til at søge nye udfordringer.
Computerworld arbejder på at få et interview med CSC's ledelse.