Artikel top billede

Snart kan lægerne printe reservedele til din krop

En ny printer-teknologi kan vise sig at blive en revolution inden for kirurgien. Se her hvordan.

Lyder print af kunstige organer som det rene science fiction?

Så kan det måske få dig lidt ned på jorden igen, at kunstige blodkar printet fra en 3D-printer, muligvis snart kan bruges til transplantationer af organer.

Indtil videre har show-stopperen ved vævs-kirurgi været at levere kunstigt, voksende væv med tilførsel af de nødvendige næringsstoffer.

Men nu har et forskerhold fra Fraunhofer Instituttet i Tyskland løst problemet med en teknik, der kaldes for multi-foton polymerisering kombineret med 3D-printing.

Det skriver BBC, som fortæller, at forskningen vil blive præsenteret på Biotechnica-messen i Tyskland i næste måned.

Vævet til de kunstige reservedele

3D-print af kunstige blodkar baner direkte vej til, at kunstige organer kan blive forbundet til kroppen på fornuftig vis.

Og den forskning har vital betydning for folk, der venter på en organtransplantation.

For alene i Tyskland er der 11.000 mennesker, der er på venteliste til at få en organtransplantation, og der vil uvilkårligt være nogen, der ikke når det i tide.

Indtil videre har der været utallige forsøg på at genskabe de kunstige blodkar, men først med de tyske forskerholds anstrengelser ser det ud til, at det lykkes.

"De individuelle teknikker fungerer allerede og de virker i test-fasen, så nu er vi i gang med at bygge en prototype for det overordnede system," fortæller doktor Günter Tovar fra Frauenhofer Instituttet til BBC.

Sådan virker det

For at få blodkarrene printet ud har tyskerne kombineret 3D-printerteknologien med to-foton-polymerisering, hvor de intensivt har skudt laserstråler på ét fokuspunkt på et udvalgt stykke væv.

På den måde har Fraunhofer-forskerne været i stand til få vævet elastisk og fast, så de kan kreere meget præcise elastiske strukturer, der kan interagere med folks normale væv.

Samtidig bliver de synetiske blodkar ikke frastødt af kroppen, fordi de er modificeret med biomolekyler, der er printerens "blæk".

3D-printning bliver brugt i stigende grad inden for en række forskellige industrier som eksempelvis tøj, arkitektur og bilindustrien. Printning af kunstige blodkar har dog vist sig at være noget mere kompleks, da præcisionen i kopieringen af den ægte vare indtil videre har manglet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere