Artikel top billede

Derfor bliver Windows-licenser dyrere i VDI-miljøer

Når du virtualiserer dit desktop-miljø, så stiger priserne på populære programmer som Windows fra Microsoft. Læs her hvorfor.

Læs også:
Små firmaer kan glemme alt om Windows 7 i skyen

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Når du køber en mobiltelefon og taler på gader og stræder uden at være bundet til en ledning i væggen, så koster det mere end at være fastlåst til en stationær telefon.

De fleste mobilkunder accepterer tilsyneladende, at de betaler for den fleksibilitet, der er forbundet med mobiltelefoni, så teleselskaberne kan hive deres milliardinvesteringer i mobilmaster hjem igen.

På samme måde forklarer Microsoft, at når en virksomhed ønsker at rulle virtuelle desktops (VDI) ud til sine medarbejdere, så koster fleksibiliteten også mere, hvis medarbejderne skal kunne tilgå sin personlige virtualiserede desktop fra alle mulige enheder som eksempelvis ens private computer derhjemme eller tynde klienter på arbejdspladsen.

"En ganske almindelig klient-Windows-licens og en server-licens til virtuelle desktops med Windows er baseret på to forskellige teknologier, og derfor har vi også to forskellige beregningsmodeller," fortæller René Giese, der er produktchef for Windows hos Microsoft Danmark.

Fair pris

Forklaringen kommer efter, at flere danske virksomheder er begyndt at rulle VDI-løsninger ud til brugerne, og undervejs i projekterne er stødt ind i de dyrere såkaldte software-assurance-licenser fra Microsoft.

Den slags licenser med opgradering til Windows Enterprise koster normalt mellem 40 til 100 dollar ekstra alt afhængig af setup og aftaletyper, hvis en enkelt bruger skal kunne tilgå sin personlige, virtuelle Windows-desktop fra alverdens enheder.

René Giese fortæller, at hvis man bliver ved med at købe almindelige Windows-pc'er og forventer at kunne bruge dem på nye måder, så kommer der en regning på et tidspunkt.

Det skyldes ifølge Windows-chefen, at en virtualiseret Windows-version kræver mere optimering og udvikling til jernet i maskinrummet for at kunne præsentere slutbrugernes applikationer tilfredsstillende.

"Man må simpelthen betale for, hvad den nye teknologi kan tilbyde i fleksibilitet. Man får hele den normale Windows-oplevelse til alle enheder, og så er det jo også fair, at man betaler for den oplevelse," fortæller Windows-chefen.

VDI er ikke for alle

Han følger selv ivrigt med i, at flere og flere virksomheder kigger i retning af VDI-løsninger.

René Giese maner dog samtidig til besindighed i VDI-rusen på trods af, at Microsoft potentielt kunne lange flere - og dyrere -Windows-licenser over disken i takt med, at folk får virtualiseret deres desktop-miljøer.

"Nu er der mange, der taler om VDI-løsninger. Måske skal de mennesker gøre sig klart, hvad de egentlig skal bruge deres VDI'er til. Alle software-leverandører og -partnere skal nok være bedre til at rådgive ærligt omkring, hvad VDI egentlig kan bruges til, og måske er det ikke så nødvendigt for alle virksomhedens slutbrugere," lyder det fra René Giese, som dog ikke ønsker at hæfte navne på dårlige rådgivere.

"Der er selvfølgelig undtagelser som eksempelvis hospitaler og skoler, hvor det er hensigtsmæssigt at have VDI'er til alle personer på tynde klienter, fordi de skal logge ind og ud hele tiden fra flere forskellige lokationer. Men for de fleste virksomheder er der ingen besparelser i at kigge på 100 procent udrulning af VDI-løsninger til alle medarbejdere," påstår han.


Licens-opblødning uvist

I lighed med ekstra-udgiften til at kunne tilgå ens specifikke Windows-klient i et virtualiseret dekstop-miljø, kan kunderne også betale for en roaming-afgift for den populære Office-pakke fra Windows.

Flere Microsoft-kunder, som Computerworld har talt med, har dog ikke ønsket at betale den merudgift og har i stedet kastet sig over open source-alternativer.

René Giese ønsker ikke at forholde sig til, om Microsoft har konkrete planer om at bløde op omkring licenseringen til sine produkter i virtuelle desktop-miljøer, hvilket software-selskabet ellers har gjort flere gange i de seneste år.

Læs også:
Små firmaer kan glemme alt om Windows 7 i skyen

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere


Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere