ASP glider stille frem

For et par år siden var leje af software via nettet (ASP) det seneste buzzword. I dag vil få vedkende sig ordet, men væksten er der til gengæld - nu hvor produkterne er blevet modne. En erhvervsadvokat vurderer dog, at det store gennembrud lader vente på sig.

Opdateret Kommentarer fra Hands tilføjet kl. 8:30.

Det er gået med begrebet Application Software Providers (ASP) som med andre begreber i IT-branchen, der tidligere blev eksponeret som fremtidens vækstområde nummer ét: Nu vil ingen rigtigt tale om det.

ASP-begrebet blev for et par år siden udråbt som det helt store, og en mængde virksomheder skød frem med tilbud om udlejning af software over nettet. Slut med dyre softwarelicenser og bekymringer om driften - leje var sagen.

Men leverandørerne havde svært ved at få økonomi i systemerne og led under tekniske problemer. Det gav skuffede kunder og en række konkurser, mellem dem norske Intello.
Sådanne spektakulære fiaskoer lægger dog ikke ASP-modellen til last, pointerer analysehuset IDC i en rapport om outsourcing.

Den fremhæver, at sikkerheden ved brugen af ASP-løsninger er blevet væsentligt forbedret, og de tekniske problemer er efterhånden ved at være overvundet.

Det gør, at mindre virksomheder med fordel kan tjekke muligheder for leje af CRM og ERP-software, som netop kan være dyrt at anskaffe selv.

Mindre virksomheder venter på anbefalinger

Det er også her, at Ole Horsfeldt, partner i landets største advokatvirksomhed, Bech-Bruun Dragsted, oplever væksten.

Han har i flere år forhandlet IT-kontrakter om hosting, ASP og facility management for kunderne. Set fra hans bord går det stadig langsomt, fordi de centrale spillere mangler.

- Jeg tror, at mange små og mellemstore virksomheder venter på, at store, velrenommerede selskaber fra deres brancher samlet anbefaler brugen af ASP-løsninger, siger han og peger på revisionsbranchen som eksempel.

Flere af de store revisionsfirmaer er i færd med at udvikle udgaver af deres revisionssoftware, som de små virksomheder kan bruge ved udarbejdelse af regnskaber.

- Hvis der kommer en melding fra revisionsfirmaerne om, at det vil være en smart idé, så tror jeg, at virksomhederne vil gøre det, siger Ole Horsfeldt.

Anbefalingen vil også have større vægt, hvis den kommer fra erhvervslivets flagskibe, som virksomhederne kender, eksempelvis de store revisionsfirmaer. Effekten er mindre, hvis det er et - som advokaten betegner det - "mindre tilfældigt firma", der peger på ASP.

De helt små kommer med

Netop revisionsbranchen var konsulenthuset Hands indgang til virksomhederne, da selskabet i samarbejde med Erik Damgaard fra Navision udviklede en ASP-løsning baseret på Axapta.

Dog droppede Hands det lidt belastede ord ASP til fordel for servicehosting, der ifølge division director Jørn Rejndrup også er mere betegnende for, hvad kunden køber.

Siden lanceringen af servicehosting-løsningen i slutningen af 2000 har Hands fået cirka 800 kunder, hvor selskabet driver deres ERP-, CRM- og produktionsstyringssystemer.

Jørn Rejndrup regner med, at flere helt små virksomheder vil begynde at bruge ASP-løsninger.

- I øjeblikket er det mest virksomheder med 3 - 50 ansatte, der benytter ASP. Imidlertid er størstedelen af virksomhederne herhjemme i størrelsen 3 - 10 ansatte. Efterhånden er der så megen bredde på udbuddet af produkter og fleksibilitet i løsninger, at de fleste kan benytte sig af dem, forklarer han.

Til gengæld regner Hands ikke med, at der vil komme særlig mange kunder til i virksomheder med mere end 50 ansatte. Her ansætter man selv en IT-medarbejder.

Skræddersyede løsninger

Jørn Rejndrup peger på, at succes med ASP kræver, at løsningerne er designet til det helt fra bunden.

- I starten da alle talte om hvor smart ASP var, glemte de fleste én ting. 99,9 procent af alle applikationer er uegnede til den form for brug, fordi det ikke er muligt for ASP-udbyderen af måle brugen af applikationen. Det kræver adgang til kernen af produktet, siger han.

Når forbruget ikke kan måles, kan udbyderen ikke fakturere - og derfor blev mange udbydere nødt til at inkludere manuelle timer. Det gjorde løsningerne dyrere.

- Derfor har det være nødvendigt med tæt samarbejde mellem udbydere og softwarefirmaerne om udviklingen af produkterne. Du skal have automatiseret faktureringen - og det kræver adgang til kernen, understreger Jørn Rejndrup.

Den del af udviklingen er der kommet hold på som en del af modningen af ASP-markedet - og giver et bedre fundament for fremtidig vækst.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere