100 java-certificeringer på et år

Med kagemand og morgenkaffe fejrede det århusianske softwarehus, Systematic, sin certificerede javaprogrammør nummer 100 i dag. Han hedder Jan Højgaard Rasmussen og bruger sin nye viden som projektleder på at udvikle en elektronisk patientjournal.

For et år siden søsatte det århusianske softwarefirma Systematic et ambitiøst, men frivilligt certificeringsprogram på virksomheden. Nu gør selskabet status og det med stor tilfredshed. Medarbejderne har tændt på tanken om kompetenceudvikling, også selvom de fritiden skal tages i brug.

100 ud af i alt 200 udviklere har nu dygtiggjort sig til en certificering som Java Programmer. I alt har medarbejdere taget 200 certificeringer. Og 70 udviklere er på vej mod at erhverve sig de tunge certifikater inden for enten Java, Microsoft eller Oracle.

Nogle af de mest omfattende certificeringer koster i nærheden af 100.000 kroner. Andre er betydeligt billigere.

Systematic bruger nu ti procent af lønsummen på certificeringer og efteruddannelse generelt. Det vil sige ni millioner kroner i indeværende regnskabsår. Pengene går til arbejdstid, kurser, bøger og eksamener. Dertil kommer bonus og løntillæg til de certficerede.

Teknisk projektleder Jan Højgaard Rasmussen fik i går sin certificering som Java Programmer nummer 101 i Systematic.

Han arbejder til daglig som teknisk projektleder af en gruppe på otte personer, der udvikler moduler til Århus Amts kommende elektroniske patienterjournaler. Disse journaler bliver udviklet netop i programmeringssproget Java.

Jan Højgaard Rasmussen er oprindeligt uddannet datamatiker og har også læst HD i organisation sideløbende med sit job på Systematic.

Hvad motiverede dig til at tage den certificering?

- Jeg foreslog selv på en medarbejderudviklingssamtale, at jeg skulle tage Java Programmer. Godt nok skriver jeg måske kun direkte javakode hvert halve år, men certificeringen har givet mig en dyb forståelse af javakode. Den kan jeg både bruge som projektleder af javaprogrammører. Og skulle jeg få lyst til at få et andet job en dag, er det jo en fordel af have papir på mine kompetencer, siger Jan Højgaard Rasmussen.

Han brugte i alt 35 timer på at læse tykke bøger om java og lave prøveeksamener. Alle disse timer skulle henlægges til fritiden. Desuden deltog han i et tre dages kursus i Java.

- Det er ok at bruge fritiden, for der er arbejdsro, og det er jo også mig, der får glæde af certificeringen. Det gør en stor forskel for mig, at ledelsen og kollegerne snakker meget om efteruddannelse. Hvis man sagde nej til at tage certificeringer, ville man nok bliver prikket lidt til, siger Jan Højgaard.

Ikke binde, men lokke

I de større certifikater kan medarbejderne på Systematic dog indarbejde 50 procent af den tid, det tager at forberede sig til certifikateksamen, i arbejdstiden.

Lea Nuppenau

Uddannelseskoordinator Lea Nuppenau forklarer, at det med at tage fritiden i brug til noget af sin kompetenceudvikling bygger på Systematics filosofi om "noget for noget".

Hellere uddanne folk og risikere, at de rejser, end ikke at gøre noget, og risikere, at de bliver, lyder Systematics motto.

- Nogle virksomheder forsøger med al magt at få medarbejdere til at blive, når der er investeret meget i uddannelse af dem. Vi forsøger ikke at binde folk her. Vi vil gerne gøre dem bedre, men også gøre det sjovere for dem at gå på arbejde, siger Lea Nuppenau.

Hun påpeger, at det også er en fordel i den enkelte projektgruppe, at udviklerne har været igennem de samme certificeringer, fordi de dermed "snakker det samme sprog".

Jan Højgaard Rasmussen planlægger at tage flere certifikater. Det næste bliver Java Developer. Hvis han består, resulterer det i kontant bonus og en månedlig lønforhøjelse ud fra den logik, at han er blevet mere værd som medarbejder.

Kan dokumentere over for kunderne

Systematic har også sat sig et mål: Alle nyansatte softwareudviklere forventes at have bestået mindst én eksamen inden for det første år. Og 20 procent af alle udviklerne skal til enhver tid være i besiddelse af en af de "tunge" certificeringer.

- Det er en stor fordel for os, at vi kan dokumentere et højt teknologisk kompetenceniveau. Men det er vigtigt for os, at det er medarbejderne selv, der er drivkraften bag egen kompetenceudvikling, siger Alex Holm Jensen, vicedirektør i Systematic.

Systematics planlægger at booste områder som Oracle, Cisco samt projektledelse, test og sikkerhed i sit kommende certificeringsarbejde.



Vil du vide mere om Systematic?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere