Artikel top billede

CIA og MI6 mister vigtige certifikater til hackere

Der er blevet stjålet mere end 500 digitale certifikater fra DigiNotar. Mozilla og Google udsteder "dødsdom" over certifikatleverandøren.

Computerworld News Service: Det samlede antal af digitale certifikater, der i juli blev stjålet fra en hollandsk certifikatleverandør, er nu opgjort til over 500.

De tæller certifikater til efterretningstjenester som USA's CIA, Storbritanniens MI6 og Israels Mossad, oplyser en udvikler fra Mozilla søndag.

Den bekræftede optælling af disse SSL-certifikater (secure socket layer), udstedt under falske forudsætninger, er nu oppe på 531, oplyser Gervase Markham, der er udvikler hos Mozilla.

Mozilla har arbejdet på højtryk på at sikre, at Firefox blokerer alle websites, der er underskrevet med de stjålne certifikater.

Markham nævner en række organisationer, hvis domæner er påvirket af hændelsen.

De tæller CIA, MI6, Mossad, Microsoft, Yahoo, Skype, Facebook, Twitter. Det fremhæves, at Microsofts Windows Update-service også er påvirket.

"Nu hvor nogen (tilsyneladende fra Iran) har fået fat på et legitimt HTTPS-certifikat til CIA.gov, spekulerer jeg over, om ikke den amerikanske regering vil tage sig af dette rod," bemærker analytiker Christopher Soghoian lørdag i en tweet i forbindelse med en rapport om privacy på nettet.

Måske iranske hackere

Soghoian henviser her til den antagelse blandt mange eksperter, at det var iranske hackere muligvis med opbakning fra landets regering, der stod bag angrebet.

Google har peget på Iran med oplysningen om, at iranske brugere har været mål for angreb, der har gjort brug af et stjålent certifikat til google.com.

Selskabet hævdede at have tilbagekaldt alle de stjålne certifikater, men indså derefter at have overset et, der kunne bruges til at efterligne enhver Google-service inklusiv Gmail.

DigiNotar gik først offentligt til bekendelse, efter nogle brugere havde rapporteret om sagen til Google.

Så farlig er tyveriet

Kriminelle eller regeringer kan bruge de stjålne certifikater til at gennemføre "man-in-the-middle"-angreb, hvor brugerne narres til at tro, de besøger et legitimt website, mens deres kommunikation faktisk opsnappes i hemmelighed.

Google og Mozilla oplyste i denne weekend, at de to virksomheder vil blokere permanent for alle digitale certifikater udstedt af DigiNotar heriblandt for de, der anvendes af den hollandske stat.

Denne beslutning falder under en uge efter, Google, Mozilla og Microsoft alle tilbagekaldte mere end 200 SSL-certifikater til brug i deres browsere, mens flere hundrede andre certifikater ikke blev rørt, hvoraf mange bliver anvendt af den hollandske stat til at sikre dens websites.

"Baseret på den hollandske regerings konklusioner og beslutning samt på diskussioner med andre browserproducenter har vi besluttet at afvise alle de certifikatmyndigheder, som drives af DigiNotar," forklarer Heather Adkins, der er information security manager hos Google, i et blogindlæg søndag.

Johnathan Nightingale, der er udviklingsleder af Firefox, gav udtryk for det samme i fredags.

"Ingen af Mozillas produkter vil have tillid til nogen af DigiNotars certifikater," forklarer Nightingale, som også påpeger, at den hollandske regering nu har ændret sin holdning fra sidste uge i sagen - hvor den hollandske regering bad browserproducenterne om at gøre undtagelser for dens certifikater fra DigiNotar.

"Den hollandske regering har siden revideret DigiNotars præstation og trukket denne vurdering tilbage," fortæller Nightingale. "Dette drejer sig ikke om nogen midlertidig udelukkelse, certifikaterne bliver fjernet fuldstændigt fra vores program af rodcertifikater, der er tillid til."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere