ComputerViews: Skat er voldsomt utilfreds med CSC og har sat flere skrappe initiativer i søen for at få banket CSC på plads. Utilfredsheden med det store selskab ulmer. Tingene skal rettes ind.
CSC må sande, at det er nu, at regningen for forårets langstrakte arbejdskonflikt med Prosa skal betales.
Borte er kundernes forståelse og tålmodighed for en virksomhed i en svær, arbejdsretlig situation. Nu er det business as usual uden plads til bortforklaringer, ynk og klagesang.
Da konflikten pågik, blev CSC mødt med forståelse fra kunderne, der gik stille med dørene, selv om de i høj grad kunne mærke konsekvenserne af konflikten med Prosa på egen krop.
De fokuserede i stedet på at være fleksible, samarbejdsvillige og få løst opgaverne på den mest smidige måde. Dybest set var også de interesserede i, at CSC fik nedbragt sine omkostninger.
Nu skal der leveres
Nu er konflikten slut. Og selv om CSC stadig bøvler med puklen efter al balladen, er det for længst blevet dagligdag for Skat og de øvrige kunder, der har lagt sympatien på hylden.
Nu skal der leveres, og det bliver der ikke.
Skat har blandt andet foretaget det usædvanlige træk at henvende sig til statens advokat, Kammeradvokat, med sin CSC-kontrakt i hånden, ligesom Skat vil hyre eksterne konsulenter til at kigge CSC kritisk over skulderen.
Skat er med andre ord godt og grundigt gal i skralden og har fået nok af CSC's leveringsproblemer, efter CSC igen har meddelt, at selskabet ikke kan levere et it-system til registrering af motorkøretøjer til tiden.
Selv bedyrer CSC, at den pågældende forsinkelse ikke har nogen forbindelse til konflikten. Læs om det her.
Surhed gør ondt
De hårde ord og de skrappe tiltag fra en af selskabets helt store og mest profilerede kunder gør av - ikke mindst på CSC's omdømme.
Ethvert selskab i verden lever af tilfredse kunder og kan kun holde til at have utilfredse kunder i kort tid.
Utilfredse kunder spreder dårligt omdømme, brokker sig hele tiden og trækker derved ressourcer ud af virksomheden, modarbejder arbejdet med at skaffe nye kunder og har det med ikke at ville forny kontrakterne, hvis de kan undgå det.
CSC sidder ganske vist godt i det. Både når det gælder kompetencer, kontrakter og it-systemer er selskabet viklet så solidt ind i mange af det offentliges store, vitale it-systemer, at det ikke bare sådan uden videre kan skiftes ud.
Grænsen er ved at være nået
Det understreges af, at mange af CSC's store offentlige kunder har været kunder i rigtigt mange år, samt at kun et meget begrænset antal it-selskaber i Danmark har muskler og stabilitet nok til at overtage opgaverne fra CSC.
Men der er en grænse, viser Skats offensive tiltag mod CSC.
Skat lægger da heller ikke skjul på, at Kammeradvokaten er blevet inddraget for at se på, hvilke 'muligheder' Skats komplicerede kontrakter med CSC indeholder for Skat.
"Det er ikke nogen hemmelighed, at CSC ikke har haft en specielt heldig hånd med at levere til Skatteministeriet. Det her er kulminationen på et forløb. Og man ved godt i CSC at vi ser med stigende bekymring på deres track-record på det her," sagde koncerndirektør i Skat, Jesper Skovhus Poulsen, fornylig.
Altså: Skat er stiktosset. CSC har et problem. Det skal løses hurtigt. Og så skal der nye boller på suppen.
Læs også:
CSC forsinker milliard-system til Skat.
Skat raser over CSC: Vil have alt tjekket igennem igen.
Skatteministeriet pudser kammeradvokaten på CSC.