Læs også:
Derfor bliver it en taber-sag i valgkampen
Danskerne ryster på hovedet af it-valgflæsk
Når NNIT-direktør Per Kogut tænder for tv'et for at se valgkamp, ryster han stille på hovedet.
Det skyldes, at top-politikerne fra både rød og blå blok ikke tør tage to helt specielle bogstaver i deres mund.
I og t.
"Jeg synes, det er brand-ærgerligt, at it er så langt nede på den politiske rangliste i forhold til klassiske industrier som landbruget, fiskeriet og produktionsindustrien. Der er en enorm vækst i it-branchen, og den er langt større end både fiskeriet og landbruget," pointerer Per Kogut.
Han peger på, at det er 'fuldstændig vanvittigt', at ikke flere politikere tager it-tråden op og kigger på, hvordan det danske samfund kan få mere ud af basisindustrien it.
"Der har godt nok været et generationsskifte blandt politikere med interesse i it, men de unge mangler endnu helt at sætte digitaliseringen tungere på dagsordenen," mener NNIT-direktøren.
Bredbånd og smartphone-kørekort
Per Kogut appellerer til, at de folkevalgte it-politikere sætter især to emner på dagsordenen.
"Vi skal have bredbånd ud til alle - både geografisk og aldersmæssigt. Hvis den udrulning ikke skal opdele nationen i et A- og et B-hold, så skal folk også lære at bruge it som værktøj," forklarer han.
"Vi bør bruge offentlige investeringer på at uddanne folk. Jeg har selv masser af familiemedlemmer i de ældre generationer, der er helt vilde med it. De er især glade for, at it er blevet mere mobilt, og derfor kunne det være rigtig smart at indføre et pc-kørekort til smartphones, så flere fik glæde af apparaterne," fortsætter Per Kogut.
Samtidig lægger NNIT-direktøren vægt på, at den slags offentlige investeringer i høj grad vil smitte af på erhvervslivet.
"Når folk køber flere digitale produkter, så er der masser af arbejdspladser med services og salg i butikkerne, og samtidig kan eksempelvis den offentlige sektor nyde godt af folks øgede kendskab til at benytte it i hverdagen," lyder det fra Per Kogut.