Kontorlandskabet er for firkantet

Dundrende hovedpine og flakkende koncentration er nogle af konsekvenserne, når arbejdsgiveren forlanger, at samtlige medarbejdere skal arbejde i et kontorlandskab. Det er nemlig langt fra alle jobfunktioner, der egner sig til det pivåbne miljø.

For nogle mennesker er et kontorlandskab supergødning til samarbejdet og videndelingen. For andre er det ødelæggende for arbejdsglæden og effektiviteten. Det afhænger meget af, hvilken type job - og hvilket sind - man har.

Sådan lyder en af konklusionerne på en konference, som Teknologisk Institut netop har afholdt om erfaringer med åbne kontor-landskaber og storrumskontorer.

Deltagerne i konferencen var blandt andre arkitekter, entreprenører, arbejdsgivere og sikkerheds-repræsentanter.

Ingen rigtig løsning

Konsulent Torben Eggert - en af arrangørerne og oplægsholderne - fortæller, at kontorindretning ikke er et spørgsmål om enten eller.

For hverken cellekontorer eller kontorlandskaber er den eneste rigtige løsning.

- Det er vigtigt, at vi varierer rummene, så der er mulighed for mere individuel indretning, så vi ikke alle skal være ens og puttes i kasser. Det går ud over mange psyskisk, når de skal arbejde i omgivelser, der ikke passer til jobfunktionen, siger Torben Eggert.

- Man kan ikke bare rive væggene ned på hele arbejdspladsen, for det kan problematisk at udføre koncentreret arbejde i åbne og transparente rum. Arbejdsgiverne skal til at fokusere mere på jobfunktionen fremfor bare at skele til trenden, siger konsulenten.

Overarbejde og pjank

Et kontormilijø, der ikke matcher arbejdsopgaverne, kan resultere i massivt overarbejde, viser Teknologisk Instituts undersøgelser.

- Når medarbejderne har koncentrationsbesvær i et storrumskontor, sker der ofte det, at de kun kan være effektive i ydertimerne af arbejdsdagen eller i fritiden derhjemme, hvor der er ro til det. Men det skulle jo gerne være sådan, at du kan lave andet end fjant og pjat på arbejdet, siger Torben Eggert.

Det har overbevist Torben Eggert om, at det kan være gavnligt at samle de erfaringer og undersøgelsesresultater, der findes om kontorlandskaber.

Derfor er Teknologisk Institut nu gået i gang med at lave et brugervenligt katalog med råd om jobfunktioner og lokaleforhold til ledelser og sikkerhedsorganisationer.

Det skulle gerne på sigt føre til forberedringer for de medarbejdere rundt omkring, der har så uhensigtsmæssige fysiske rammer, at de har dundrende hovedpine næsten hver dag, når de går hjem til fyraften.

Relevant link:
Program og beskrivelse af afholdte konference Kontormiljø 2002




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere