Lange udsigter til hak-fri løsning på "Forbrydelsen"

DRs live tv på nettet kan kun betjene 2500 danskere ad gangen, hvis alle vil se den højeste billedkvalitet på 1 mbit. Men det er ikke grunden til, at "Forbrydelsen" kun kan ses i hakkende udgave, siger DR, der i stedet peger på lokale flaskehalse som det største problem.

Først når DR ved årets udgang for alvor lancerer peer-to-peer-teknologi til stationens internet-seere, er der håb om at kunne se populære programmer som den Emmy-nominerede krimiserie "Forbrydelsen" helt uden hak og hoppende billeder.

Alle programmer på DR1 og DR2 kan ses live på nettet i op til 1 mbit høj kvalitet. DR 1 har en maksimal båndbredde kapacitet på 2,5 Gbit, så hvis alle seere anvender den højeste opløsning, kan der være 2500 seere på live-tjenesten ad gangen.

Søndag aften fik "Forbrydelsen" sit højeste seertal i denne ombæring med næsten 1,5 million tv-kiggere. Men mens jagten på Nanna Birk Larsens morder på den gammeldags fjernsynsskærm skred planmæssigt frem efter drejebogen, måtte net-seerne i visse tilfælde undvære både de glatte billedpanoreringer og de glidende overgange mellem plottets mange elementer. Netstreamingen af "Forbrydelsen" blev regelmæssigt afbrudt af hakkende passager hos blandt andre denne signatur, der også tidligere har haft problemer med streamingen fra DR.

Årsagen til hakkeriet skal dog ikke søges i DRs interne netværk. Trods den relativt begrænsede maksimale båndbredde hos DR, erklærer stationen sig nemlig skyldfri i ophakningen af "Forbrydelsen".

»Jeg er ret sikker på, at vi ikke nærmede os loftet i båndbrede, og jeg har ikke hørt om serverproblemer søndag aften« siger DRs distributionschef Erik Henz Kjeldsen, til ComON.

Et nærmere kig på logfilerne viser, at der søndag aften mellem kl. 20 og 21 kun var omkring 50 procent udnyttelse af den samlede kapacitet i DRs streaming-set-up, og der var ingen server-nedbrud eller tilsvarende uregelmæssigheder i tidsrummet. Det oplyser driftsafdelingen.

Når billedstrømmen alligevel kan gå i stå med irriterende regelmæssighed må det ifølge Erik Henz Kjeldsen skyldes andre kapacitetsmæssige flaskehalse, som kan befinde sig et utal af steder på signalets lange vej fra DRs servere til den endelige modtager hjemme i stuen.

»Uden at nævne navne kan jeg da godt fortælle, at nogle af internetudbyderne ikke har været i stand til at levere den kvalitet, vi havde håbet på,« siger distributionschefen.

Han erkender, at medielisensen, der blev indført 1. januar i år, gør det ekstra relevant, at seerne kan opleve DRs tilbud i ordentlig kvalitet på nettet. Men han anfører, at DR ikke er i stand til at garantere for den kvalitet, som signalet ender med at have efter at have været gennem internettets krinkelkroge og lokale flaskehalse.

Alligevel vil statsradiofonien kunne tilbyde en løsning, som sandsynligvis får problemet med de hakkende billeder til så at sige at blive glattet ud. Løsningen hedder peer to peer og DR er tæt på at have den endelige udformning klar. Ifølge Erik Henz Kjeldsen bliver det dog først ved slutningen af året, at man endeligt har taget stilling til, om brugerne skal tvinges til at bruge peer-to-peer eller de blot skal opfordres til at koble sig på på frivilligt basis.

»Peer-to-peer vil sandsynligvis løse problemet med lokale flaskehalse. Men vi ved jo endnu ikke, hvordan det kommer til at fungere i sådan en kæmpestor installation, som vi arbejder med,« siger distributionschefen.

Uanset hvor mange danskere, der frivilligt eller tvunget vælger at give DR en hjælpende hånd med distributionen af live-streaming-signalerne, kommer de næppe til at bidrage til en hakfri opklaring af "Forbrydelsen", for der er kun tre afsnit tilbage før morderen må formodes at være afsløret og handlingen endegyldigt falder i hak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere


Tech Transformation Trends 2025

Tech Transformation Trends er konferencen, hvor vi sætter fokus på de helt store Danske virksomheders digitale transformationer og måden de driver virksomhed på. Dagen byder på cases og vidensdeling, der vil give inspiration som kan være med til at løfte din strategi og navigere i fremtidens digitale landskab.

06. marts 2025 | Læs mere