Lange udsigter til hak-fri løsning på "Forbrydelsen"

DRs live tv på nettet kan kun betjene 2500 danskere ad gangen, hvis alle vil se den højeste billedkvalitet på 1 mbit. Men det er ikke grunden til, at "Forbrydelsen" kun kan ses i hakkende udgave, siger DR, der i stedet peger på lokale flaskehalse som det største problem.

Først når DR ved årets udgang for alvor lancerer peer-to-peer-teknologi til stationens internet-seere, er der håb om at kunne se populære programmer som den Emmy-nominerede krimiserie "Forbrydelsen" helt uden hak og hoppende billeder.

Alle programmer på DR1 og DR2 kan ses live på nettet i op til 1 mbit høj kvalitet. DR 1 har en maksimal båndbredde kapacitet på 2,5 Gbit, så hvis alle seere anvender den højeste opløsning, kan der være 2500 seere på live-tjenesten ad gangen.

Søndag aften fik "Forbrydelsen" sit højeste seertal i denne ombæring med næsten 1,5 million tv-kiggere. Men mens jagten på Nanna Birk Larsens morder på den gammeldags fjernsynsskærm skred planmæssigt frem efter drejebogen, måtte net-seerne i visse tilfælde undvære både de glatte billedpanoreringer og de glidende overgange mellem plottets mange elementer. Netstreamingen af "Forbrydelsen" blev regelmæssigt afbrudt af hakkende passager hos blandt andre denne signatur, der også tidligere har haft problemer med streamingen fra DR.

Årsagen til hakkeriet skal dog ikke søges i DRs interne netværk. Trods den relativt begrænsede maksimale båndbredde hos DR, erklærer stationen sig nemlig skyldfri i ophakningen af "Forbrydelsen".

»Jeg er ret sikker på, at vi ikke nærmede os loftet i båndbrede, og jeg har ikke hørt om serverproblemer søndag aften« siger DRs distributionschef Erik Henz Kjeldsen, til ComON.

Et nærmere kig på logfilerne viser, at der søndag aften mellem kl. 20 og 21 kun var omkring 50 procent udnyttelse af den samlede kapacitet i DRs streaming-set-up, og der var ingen server-nedbrud eller tilsvarende uregelmæssigheder i tidsrummet. Det oplyser driftsafdelingen.

Når billedstrømmen alligevel kan gå i stå med irriterende regelmæssighed må det ifølge Erik Henz Kjeldsen skyldes andre kapacitetsmæssige flaskehalse, som kan befinde sig et utal af steder på signalets lange vej fra DRs servere til den endelige modtager hjemme i stuen.

»Uden at nævne navne kan jeg da godt fortælle, at nogle af internetudbyderne ikke har været i stand til at levere den kvalitet, vi havde håbet på,« siger distributionschefen.

Han erkender, at medielisensen, der blev indført 1. januar i år, gør det ekstra relevant, at seerne kan opleve DRs tilbud i ordentlig kvalitet på nettet. Men han anfører, at DR ikke er i stand til at garantere for den kvalitet, som signalet ender med at have efter at have været gennem internettets krinkelkroge og lokale flaskehalse.

Alligevel vil statsradiofonien kunne tilbyde en løsning, som sandsynligvis får problemet med de hakkende billeder til så at sige at blive glattet ud. Løsningen hedder peer to peer og DR er tæt på at have den endelige udformning klar. Ifølge Erik Henz Kjeldsen bliver det dog først ved slutningen af året, at man endeligt har taget stilling til, om brugerne skal tvinges til at bruge peer-to-peer eller de blot skal opfordres til at koble sig på på frivilligt basis.

»Peer-to-peer vil sandsynligvis løse problemet med lokale flaskehalse. Men vi ved jo endnu ikke, hvordan det kommer til at fungere i sådan en kæmpestor installation, som vi arbejder med,« siger distributionschefen.

Uanset hvor mange danskere, der frivilligt eller tvunget vælger at give DR en hjælpende hånd med distributionen af live-streaming-signalerne, kommer de næppe til at bidrage til en hakfri opklaring af "Forbrydelsen", for der er kun tre afsnit tilbage før morderen må formodes at være afsløret og handlingen endegyldigt falder i hak.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere