For ganske nylig døde tre brandmænd i flammer og røg, fordi de mistede orienteringen og ikke kunne finde vejen ud en bygning, der blev brugt i en slukningsøvelse i nærheden af Frederikshavn.
Måske kan højteknologiske brandmandsveste forhindre, at fremtidens brandmænd selv mister livet frem for at redde liv.
Det er i hvert fald drivkraften bag udviklingsprojektet med titlen IP Firefighter. Projektet foregår i Århus' nye projekthus Innovation Lab.
Planen er at udvikle en vest med indbyggede sensorer til brandmænd. Via trådløs kommunikation sender vesten måleresultater og meget andet ud fra brandstedet. Redningsselskabet Falck har for nylig involveret sig i udviklingsarbejdet.
Brandvesten er blot et eksempel på, hvad der foregår på Finlandsgade 20 i det nordlige Århus. Her troppede IT-folket i Århus op i dag.
Foto: Malene Grouleff |
Udover træmanden var der også en borgmester, en amtsborgmester, en TDC-topchef og en IT-spåmand, der holdt indvielsestaler om de store visioner og perspektiver i fremtidens IT.
Hjælper at være legebarn
Dernæst gav Preben Mejer en rundvisning og fortalte med store armbevægelser i sit vanlige hæsblæsende tempo om de allerede igangsatte projekter og prototyper.
Da huset maskot, Sonys robothund, kom spadserende ind imellem benene på politikerne, spurgte amtsborgmesteren:
- Er det en nødvendighed for at arbejde her, at man er et stort legebarn?
- Det hjælper, lød Preben Mejers svar.
Sagt med Innovation Labs egne ord skal stedet være "et samlende prisme for de skarpeste impulser fra forskning og erhvervsliv, hele spektret for den kommende IT-udvikling gjort klart og håndgribeligt."
Ideen er med andre ord, at innovation sker bedst i et samspil mellem virksomheder og forskere. Erhvervslivet skal turde at samarbejde om opfindelser med både konkurrenter og kolleger. Selve bygningen i IT-byen, hvor Innovation Lab har til huse, skal være katalysatoren og mødestedet for udviklingsprojekterne.
Investering i højrisiko-klassen
32 virksomheder og personer er involveret i projekter i Innovation Lab. Her iblandt HP, Sony, Lego, Microsoft, Nokia, CCi Europe, B&O, Systematic og som nævnt Falck. De putter ressourcer i form af mandetimer i Innovation Lab.
Preben Mejer, Århus' borgmester Louise Gade, Århus' amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen og TDCs koncerndirektør Henning Dyremose. Foto: Malene Grouleff |
TDC og politikerne i Århus pumper millioner i byens nye fremtidslaboratorium. Alene det giganet, som TDC etablerer i området, koster i omegnen af ti millioner kroner. Det årlige driftsbudget for innovationshuset er otte millioner kroner, heraf betaler TDC halvdelen, resten står amt og kommune for. Men de forventer også hver især at få pengene mangefold igen.
Borgmestrene forestiller sig, at opfindelserne fra Innovation Lab vil resultere i vækst for eksisterende virksomheder, flere iværksættere og dermed flere arbejdspladser.
TDC's topchef, Henning Dyremose, øjner øget omsætning i sin televirksomhed.
- Jeg forventer, at det vil føre til produkter og tjenester, der vil klinge lystigt og frejdigt i blandt andet TDC's pengekasse. Så nu kommer det hårde arbejde, men det må godt være sjovt at skabe resultaterne, sagde Henning Dyremose og understregede udsagnet med et stålfast blik ud over publikum.
Manden, der har ansvaret for at skabe resultaterne, Preben Mejer, svarede med sin chef med et skævt smil:
- Øh, det har nu heller ikke været nogen ferie indtil nu.
Preben Mejer forventer, at succesraten for udviklingsprojekterne vil være otte ud af ti. Hans chef Henning Dyremose udtrykker det lidt anderledes:
- Det her kræver stor risikovillighed. Man er nødt til at tage en dyb indånding og lave en satsning. Der vil være noget, der viser sig at være fiaskoer. Men dem vil Preben Mejer nok slet ikke kunne komme i tanke om, hvis du spørger ham, sagde den adminstrerende direktør med blikket rettet mod Preben Mejer.
Relevant link:
Innovation Lab