Konkurrencestyrelsen til angreb på TDC

Med et pres på politikerne kan Konkurrencestyrelsens anbefaling på teleområdet komme til at koste TDC dyrt.

TDC's kerneområde, fastnettet, er under frontalt angreb fra Konkurrencestyrelsen. Det kan i sidste ende sende TDC-aktien ud i et frit fald på Fondsbørsen. Dagbladet Børsen er kommet i besiddelse af et endnu ikke offentliggjort notat om teleområdet, hvor Konkurrencestyrelsen argumenterer for, at mindst én af konkurrenterne på telemarkedet vil miste livet, hvis ikke politikerne griber ind overfor TDC.

Eksperterne i Konkurrencestyrelsen kritiserer TDC for at opkræve så høje engrospriser, at konkurrencen på almindelige telefonabonnementer reelt er sat ud af kraft. Engrospriserne fra det tidligere statsejede TDC forhindrer de andre spillere i at tilbyde konkurrencedygtige priser på et marked, hvor TDC sidste år sad på 84 procent af alle abonnementlinjer, lyder vurderingen.

Styrelsen har noteret sig, at næsten alle andre teleselskaber end TDC har underskud. Får de ikke bedre økonomi, ser Styrelsen en risiko for, at selv større udbydere vil forlade markedet. TDC afviser dog alle beskyldninger om for højt prisniveau.

»Vi har nogle af Europas laveste engrospriser. Det er selvfølgelig forståeligt, at de gerne vil have endnu lavere priser. Men deres problemer med indtjeningen skyldes ikke, at vores engrospriser er for høje,« siger TDC's vicedirektør Jens Hauge til dagbladet Børsen.

Jens Hauge peger desuden på, at eksempelvis IP-telefoni og nye kommune-net giver mere konkurrence på markedet.

Hvis regeringen lytter til Konkurrencestyrelsens anbefaling af, at TDC's konkurrenter skal have bedre spillerum kan det ifølge aktieanalytikere belaste TDC-aktien. Investorer holder traditionelt godt øje med TDC's betydningsfulde, men dermed også følsomme fastnet-forretning, der sidste år havde en omsætning på 18,6 milliarder kroner. Da TDC i februar sidste år nedskrev forventningerne til omsætningen på fastnetområdet med 300 millioner kroner, styrtdykkede TDC's aktie med 40 procent fra kurs 185 til 145 på mindre end en måned.

Aktieanalytiker Poul Ernst Jessen fra Danske Equities vurderer overfor Børsen, at TDC kan få problemer, hvis en bedre konkurrence og markedsandele til andre pludselig skal stå højere end en fornuftig forrentning af TDC's investeringer.

»Udviklingen på TDC-aktien vil være negativ, fordi TDC har sit grundlæggende cash flow ud af fastnetforretningen. Så hvis man fra myndighedernes og politikernes side vil begrænse dét cash flow uden hensyn til den investering, som TDC har foretaget i fastnettet, så er det ikke til at drive forretning for dem,« siger Poul Jessen til Børsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere