Hvis statsministerens ord om Danmark som førende IT-nation skal stå til troende, skal regeringen være villig til at komme med en række initiativer på IT-fronten. Det finanslovsforslag som regeringen er kommet med, ser ikke ud til at opfylde dette krav som det foreligger. Selvfølgelig er IT integreret i mange driftsbevillinger, men i forslaget er der afsat 1 mia. kr. til en række initiativer, hvoraf IT kun bærer én af overskrifterne, så der er fare for at Danmarks placering i front tabes. Regeringen kommer forhåbentlig med et separat IT-udspil.
Omstilling til netværkssamfundet er en meget stor opgave, der på mange måder vil ændre vores måde at kommunikere på. Denne omstillingsproces kræver store investeringer, som man langt fra kan finde i finanslovsforslaget. Og der er nok af projekter at bruge pengene på som eksempelvis:
- En genindførelse af hjemme-pc ordningen, men i en anden model end tidligere: f.eks med fradrag for bredbåndsadgang og et bestået kompetencebevis i én pakke – en genindførelse på et mere kvalificeret grundlag og uden de skævheder, som den tidligere ordning led af.
- Digital forvaltning, hvor der er mange effektiviseringsgevinster at hente. Dansk Dataforening har for nylig sammen med PLS Rambøll Management lavet undersøgelsen IT i praksis 2001, hvor to ud af tre IT-chefer pegede på den manglende digital signatur som den største hæmsko for udbredelsen af e-services på Internettet.
- Indholdstjenester til bredbånd. Hvis regeringens bredbåndsplan skal få succes, skal der udvikles indhold, så borgerne reelt vil få nytte af et højhastighedsinternet.
Vi har været meget glade for at statministeren fik sat ord på hvilken vision han havde for Danmark set med IT-øjne. Dette finanslovsforslag lever desværre langt fra op til denne vision om Danmark som førende IT-nation. I sidste uge kom Venstre med deres forslag til finanslov, hvor der var mange IT-initiativer beskrevet. Vi kan kun opfordre de øvrige partier til at følge eksemplet, så vi kan få en mere intensiv politisk diskussion af, hvordan vi i Danmark helt konkret får udnyttet IT til at skabe et mere effektivt velfærdssamfund.
Af Per Buchwaldt, formand for Dansk Dataforening