I Norge er det tilladt for arbejdsgiverne at overvåge, hvornår de ansattes pc'er er i brug - i al hemmelighed vel at mærke. Det slår en kendelse fra Borgating Lagmannsrett fast, skriver den norske avis VG.
Arbejdsgiveren Harald Rømcke hyrede datasikringsfirmaet IBAS til at udfærdige en rapport, der skulle kortlægge den kvindelige medarbejders pc-brug, da han mistænkte hende for pjæk. Kvinde følte sig krænket og sagsøgte derfor sin arbejdsgiver for chikane.
Retten fandt imidlertid, at Rømcke havde grund til at kontrollere kvindens pc, fordi der forelå en konkret mistanke om et alvorligt tillidsbrud.
»Dommen giver arbejdsgivere ganske bred adgang til at kontrollere de ansatte. Kontrolmulighederne er store, for vi efterlader os mange elektroniske spor,« siger Rømckes advokat, Nicolay Skarning, til VG.
Kvinden blev tildelt en erstatning på 5.000 norske kroner (4.700 danske kroner), da »overvågningen gik for langt«, men hun må selv betale sine sagsomkostninger, som løber op i flere hundrede tusinde.
»Det føltes som en forfærdelig krænkelse,« siger kvinden til VG.
Datatilsynet i Norge mener ikke, at pc-overvågningen er en god fremgangsmåde, selv om arbejdsgiverne har fået rettens ord for metoden.
»Hvis en pc på en arbejdsplads skal bruges som et slags stempel-ur, bør den ansatte informeres om det,« siger Datatilsynets informationsdirektør, Ove Skåra.
Kvinden overvejer nu at anke dommen til Højesteret.