Systematic og Mærsk betaler sig til militærordrer

Fire danske virksomheder er så forhippede på at få ordrer til fremtidens amerikanske jagerfly, at de betaler næsten 200 millioner kroner for at køre sig i stilling som leverandører af elektronik, hardware og software. Systematic, Mærsk Data Defence, Terma og A.P. Møller øjner milliardordrer.

23 millioner kroner. Så mange penge satser softwarehuset Systematic i Århus på at få en fod inden for i udviklingen af fremtidens jagerfly, Joint Strike Fighter. Gevinsten kan blive ordrer, der strækker sig henover ti år og skaber omsætning i trecifrede millionbeløb.

- Det er træls, hvis vi ikke får nogen ordrer for pengene. Men vi går ikke ind i det her med stor naivitet. Vi føler vi har en rimelig chance, siger Systematics administrerende direktør, Michael Holm, med et tonefald, der signalerer "vi kan, vi vil, og det skal nok lykkes".

Han flyver snart afsted over Atlanten for at gøre opmærksom på Systematic og selskabets spidskompetencer. To andre Systematic-folk er involveret i den saglige charmeoffensiv.

Det er flygiganten Lockheed i Texas, USA, har fået selve opgaven med udvikling og produktion af afløseren for F16-flyene. Selve udviklingsfasen strækker sig helt frem til år 2012, og i den periode skal der bygges godt 450 jagerfly.

Ellers ville USA løbe med ordrerne

Flyene skal være så avancerede, at Lockheed skal bruge en lang række underleverandører. Det satser i alt fire danske firmaer hårdt på at blive.

Tilsammen betaler de fire firmaer næsten 200 millioner kroner til den danske stat og en stor mængde gratis mandetimer i håb om at få ordrer i løbet af udviklingsfasen af Joint Strike Fighter. Udover Systematic er det Mærsk Data Defence, A.P. Møller og Terma. Terma har tidligere leveret dele til F16-flyene.

Men den allerstørste danske investering kommer fra staten. Den har betalt omkring 800 millioner kroner for at være partner i jagerfly-udviklingsprojektet. Det sker naturligvis med henblik på udskiftning af jagerflyene i det danske forsvar.

Hvis Danmark vælger JSF-flyene som F16s afløser om cirka 13 år, vil vi få en rabat på flyene, der nogenlunde udligner millioninvesteringen i partnerrollen, oplyser kontorchef i Forsvarsministeriet, Ole Beckmann Andersen.

Danmarks kostbare partnerrolle i JSF-projektet er den eneste måde at få indflydelse på, hvordan jagerflyene udformes, så de også kan være til gavn for forsvaret herhjemme

Men det er samtidig også den eneste måde for danske virksomheder at få adgang til at komme ind og byde på lige fod med amerikanske leverandører til jagerflyene. Sådan ser Systematic markedet.

- Det er den traditionelle måde at handle på forsvarsområdet. At man skal være med i udviklingsprocessen fra starten for at opbygge kompetencer og forretningsmuligheder i projektet og for at kunne præge udviklingen af flyet. Man er med til både at udvikle, at producere og at tilrette senere hen. Hvis staten blot købte flyene i 2015, når de er klar, ville det være for sent blive leverandør til det fremover, mener Michael Holm, Systematic.

Entre til danserestaurant

At det er nødvendigt for potentielle JSF-leverandører at betale for overhovedet at komme i betragtning, finder Systematic helt acceptabelt.

- Jeg vil sige, at det svarer til at betale en indgangsbillet til en danserestaurant. Så kan vi slå til, når musikken går i gang, finde den rette partner, komme på dansegulvet og vise, at vi er bedst på vores felt, forklarer Michael Holm, Systematic.

Det er ikke inden for tango eller salsa, Systematic har sine spidskompetencer, men derimod i at binde teknologi sammen - at integrere. Og et af det århusianske softwarehus satsningsområder er pervasive computing - IT, som bliver bygget ind i alt muligt. Begge områder har relevans i udviklingen af moderne jagerfly.

Selv hvis det ikke ender med en JSF-ordre, vil de 23 millioner kroner ikke være helt spildt, vurderer Systematic.

- Projektet i sig selv indeholder meget ny teknologi, der bryder barrierer ned inden for hardware og software. Vores spidskompentencer vil løftes ved at være med og lære noget af, hvordan de ting tænkes. Og vi plejer at være gode til at genbruge den viden, vi opnår, siger Michael Holm.

Systematic var med til at udvikle en F16-flysimulator. Den teknologi bruges nu blandt andet i hjerteoperationer.

Når Systematic tror på at have en chance for at udkonkurrere andre bejlere med lignende ekspertise, skyldes det ikke mindst selskabets certificering i processtyring og kvalitetssikring. De har opnået niveau tre i de såkaldte Capability Maturity Model.

- Den certificering betyder, at vi kommer ind af døren på første klasse - også i USA. Der er ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, om vi kan lave software, har Michael Holm erfaret.

I forvejen har Systematic kunder i forsvarskredse, blandt andet NATO og det australske forsvar.

Vil du vide mere om Joint Strike Fighter?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere