Den internationale organisation Privacy International har netop udsendt sin årlige rapport over de værste overvågningssamfund i verden. Og rapporten er ikke behagelig læsning set med danske briller. For Danmark bliver på flere områder udpeget som et af de værste skrækeksempler, og med en samlet privacy-score på 2.0 lander Danmark i kategorien for »udvidede overvågnings-samfund«. Det er markant dårligere end sidste år, hvor Danmark »kun« blev kritiseret for en »systematisk mangel på effektiv beskyttelse«.
En nærlæsning af rapporten viser, at det især er inden for områder som data-deling, telelogning, politiets adgang til data og overvågning af finansielle transaktioner, at Danmark har gjort sig uheldigt bemærket. Danmark ligger på niveau med Bulgarien og Litauen, men kan dog trøste sig med, at store lande som England og Frankrig klarer sig endnu dårligere. På verdensplan bliver Kina og Malaysia fremhævet som (næsten) perfekte overvågningssamfund.
Det generelle niveau for privacy-beskyttelse i verden har været faldende i det sidste år, fortæller rapporten, der også kan dokumentere, at der er indført mange nye systemer som skal kontrollere persontrafikken over grænserne - ofte uden at privacy-perspektivet er tænkt helt igennem. Og mange lande har travlt med at samle og arkivere data om borgernes færden, teletrafik og pengeoverførsler.
I den vestlige verden har USA den laveste privacy-score og klarer sig dermed dårligere end lande som Indien og Filippinerne, hvis man skal tro Privacy International.