En fan af Bletchley Park forsøger nu at købe personlige papirer, der tilhørte kodegeniet Alan Turing, så de kan blive gemt i det gamle palæ, hvor briterne under anden verdenskrig arbejdede på at knække tyskernes koder.
Det skriver det britiske it-medie V3.co.uk.
Gareth Halfacree har etableret en fond, som allerede i løbet af få timer har fået en pengekasse på 130.000 kroner. Papirerne forventes dog at være mellem 2,6 millioner kroner og 4,4 millioner kroner værd. Entusiasten skal altså nå at indsamle et astronomisk beløb, inden auktionen finder sted hos Christies i London om fire dage.
Alan Turing blev født i 1912, og verden kan blandt andet takke geniet for at have været med til at udvikle den moderne computer via hans arbejde med algoritmer og Turing-maskinen. Under anden verdenskrig arbejdede han ved kode- og cifreringsskolen ved Bletchley Park, hvor briterne blandt andet havde held til at knække koder i Enigma- og Lorenz-maskinerne.
Alan Turing måtte efter krigen acceptere at tage kvindelige kønshormoner, fordi han var homoseksuel, hvilket dengang var forbudt i Storbritannien. Han døde som 41-årig i 1954 af cyanid-forgiftning, angiveligt selvmord. Premierminister Gordon Brown undskyldte for et år siden landets behandling af Alan Turing efter krigen.
Samlingen af de personlige papirer indeholder særtryk af 15 af hans publicerede afhandlinger, samlet af vennen Max Newman. Det er blandt andet geniets første udgivede afhandling og hans første tanker om databehandling og kunstig intelligens.
Ved auktionen tirsdag vil også en legendarisk Apple-computer fra 1975 komme under hammeren samt en Enigma-kodemaskine.