Erkend talentet, lad andre om resten

Hvorfor bruge tid og ressoucer på noget, andre kan gøre bedre? Det er filosofien i mikrosensorfirmaet Unisense, som har lagt al sin IT-drift og softwareudvikling i hænderne på IT-firmaer i Forskerpark Århus.

Jens Gundersen
Foto: Malene Grouleff

På isnende Antarktis. Og dybt nede i havet. I forskningslaboratorier. Og snart måske også på fertilitetsklinikker. Så vidt spænder brugen af firmaet Unisenses produkter.

Det startede med, at en gruppe biologiforskere forlod deres karriere på Aarhus Universitet og specialiserede sig i at udvikle måleinstrumenter, målerobotter og mikrosensorer. Siden har de fået syv patenter på deres opfindelser.

Måleudstyret og mikrosensor baserer sig på meget mere end mekanik. IT er også en væsentlig forudsætning for, at produkterne virker. For eksempel er det software, der styrer, når Unisenses avancerede robotter tager prøver på havbunden, måler en udvikling og samler data.

- Det kræver nogle relativt langhårede beregninger at udvikle software til vores sensorer. Den ekspertise køber vi både her i forskerparken og uden for, siger Jens Gundersen, en af stifterne og administrerende direktør i Unisense.

Det er også IT, der sørger for afsætningen af udstyret. Det foregår via internet til over 500 kunder i forskerverdenen rundt om på hele kloden.

Alligevel er al IT lagt i hænderne på andre. Både IT-drift og softwareudvikling. Det sker ud fra devisen: Det er der andre, der har mere talent for, selv om vi godt kan finde ud af det.

- Man kan ikke bygge noget op ved at spare penge. Man skal skabe noget ved at gøre det, man er bedst til, siger Jens Gundersen.

- Det kan være svært i starten, fordi det kan virke dyrt, når man ikke er vant til at regne sin egen timeløn ud. Det kræver både god disciplin og kommunikation at outsource, tilføjer han.

IT-driftsopgaverne løses af primært af OfficeGruppen. Desuden samarbejder Unisense med DHI, som også holder til i Forskerpark Aarhus.

Fakta om Unisense
  • Grundlagt i 1997
  • 12 fuldtidsansatte
  • Udvikler og sælger måleudstyr og mikrosensorer
  • 500 kunder globalt
  • Patent på syv opfindelser
  • Overskud første gang i 2001: En million kr.

Netværksvirksomhed kunne man kalde det, når funktioner outsources fremfor at oprette afdelinger til dem som en del af virksomheden. Og småt er ikke bare godt, men faktisk bedst - set med Jens Gundersens øjne.

- Hvis man får nogle meget faste rammer, er der meget, der går tabt. Det går ud over dynamikken, kreativiteten og innovationen i firmaet, vurderer Jens Gundersen.

Et lille bitte skridt nærmere faste rutiner har han dog måttet tage. Nemlig ved at indføre faste morgenmøder i firmaet. Med en firedobling af medarbejderantallet siden start kan kommunikationen ikke længere klares ved kaffemaskinen.

Relevante links:
Forskerpark Århus
Unisense




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere