Erkend talentet, lad andre om resten

Hvorfor bruge tid og ressoucer på noget, andre kan gøre bedre? Det er filosofien i mikrosensorfirmaet Unisense, som har lagt al sin IT-drift og softwareudvikling i hænderne på IT-firmaer i Forskerpark Århus.

Jens Gundersen
Foto: Malene Grouleff

På isnende Antarktis. Og dybt nede i havet. I forskningslaboratorier. Og snart måske også på fertilitetsklinikker. Så vidt spænder brugen af firmaet Unisenses produkter.

Det startede med, at en gruppe biologiforskere forlod deres karriere på Aarhus Universitet og specialiserede sig i at udvikle måleinstrumenter, målerobotter og mikrosensorer. Siden har de fået syv patenter på deres opfindelser.

Måleudstyret og mikrosensor baserer sig på meget mere end mekanik. IT er også en væsentlig forudsætning for, at produkterne virker. For eksempel er det software, der styrer, når Unisenses avancerede robotter tager prøver på havbunden, måler en udvikling og samler data.

- Det kræver nogle relativt langhårede beregninger at udvikle software til vores sensorer. Den ekspertise køber vi både her i forskerparken og uden for, siger Jens Gundersen, en af stifterne og administrerende direktør i Unisense.

Det er også IT, der sørger for afsætningen af udstyret. Det foregår via internet til over 500 kunder i forskerverdenen rundt om på hele kloden.

Alligevel er al IT lagt i hænderne på andre. Både IT-drift og softwareudvikling. Det sker ud fra devisen: Det er der andre, der har mere talent for, selv om vi godt kan finde ud af det.

- Man kan ikke bygge noget op ved at spare penge. Man skal skabe noget ved at gøre det, man er bedst til, siger Jens Gundersen.

- Det kan være svært i starten, fordi det kan virke dyrt, når man ikke er vant til at regne sin egen timeløn ud. Det kræver både god disciplin og kommunikation at outsource, tilføjer han.

IT-driftsopgaverne løses af primært af OfficeGruppen. Desuden samarbejder Unisense med DHI, som også holder til i Forskerpark Aarhus.

Fakta om Unisense
  • Grundlagt i 1997
  • 12 fuldtidsansatte
  • Udvikler og sælger måleudstyr og mikrosensorer
  • 500 kunder globalt
  • Patent på syv opfindelser
  • Overskud første gang i 2001: En million kr.

Netværksvirksomhed kunne man kalde det, når funktioner outsources fremfor at oprette afdelinger til dem som en del af virksomheden. Og småt er ikke bare godt, men faktisk bedst - set med Jens Gundersens øjne.

- Hvis man får nogle meget faste rammer, er der meget, der går tabt. Det går ud over dynamikken, kreativiteten og innovationen i firmaet, vurderer Jens Gundersen.

Et lille bitte skridt nærmere faste rutiner har han dog måttet tage. Nemlig ved at indføre faste morgenmøder i firmaet. Med en firedobling af medarbejderantallet siden start kan kommunikationen ikke længere klares ved kaffemaskinen.

Relevante links:
Forskerpark Århus
Unisense




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere