Dansk Erhverv: Computeren er afprøvet, ikke brugt

Sagen om de brugte computere kører stadig, og nu mener Dansk Erhverv ikke, at en computer, der har været 14 dage ude hos en forbruger, har været brugt, men derimod afprøvet. Dansk Sprognævn og Forbrugerstyrelsen er uenige.

Når man køber online, er der 14 dages fortrydelsesret. Det betyder, at man i princippet kan benytte eksempelvis en computer eller en harddisk for den sags skyld i 14 dage og levere den tilbage. Hvor vidt den så er brugt, hersker der stor uenighed om.

Computercity i Norge kom i modvind, da en kunde købte en PC, der allerede havde installeret software, fordi den var brugt. Det var en PC, som Computercity havde taget tilbage.

I Danmark gør interesseorganisationen Dansk Erhverv store indsigelser imod, at man kalder en vare, der har været benyttet af en forbruger i 14 dage, for brugt.

»Hvis en vare sælges med returret eller fortrydelsesret, skal virksomheden selvfølgelig kunne sælge den igen selvom varen har været prøvet af forbrugeren. Det er selvfølgelig en forudsætning, at varen både fremstår som ny og ikke påvirket af slid,« hævder chefkonsulent Lars Quistgaard Bay, advokat fra Dansk Erhverv.

Ifølge Dansk Erhvervs definition er en vare, der bliver leveret tilbage indenfor fortrydelsesretten i fin stand, ikke brugt, men blot afprøvet. Den forklaring køberdog hverken Dansk Sprognævn eller Forbrugerstyrelsen.

Der er dog stor forvirring om, hvad ordet 'brugt' dækker over. ComON's søsteravis, CRN, har derfor kontaktet Dansk Sprognævn for at få en udredning.

»Ny er, når noget ikke har været brugt. Hvis en computer for eksempel har været brugt én dag, bliver man jo nødt til at vurdere det, men har den været brugt i flere dage, vil jeg vurdere, at den er brugt,« siger Anita Ågerup Jervelund, videnskabelig medarbejder ved Dansk sprognævn.

Hun bakkes op af cand. jur. Anne-Dorte Bruun Nielsen, ekspert i forbrugerret fra Århus Universitet. Hun fremhæver, at ny er ny. Hvis kassen blot er blevet åbnet ved forbrugeren og intet er installeret eller gemt, er den stadig ny.

»Hvis en benyttet computer leveres tilbage indenfor fortrydelsesretten og alt er ok på den og alt er slettet, er den brugt, men kan stadig sælges som ny. Hvis computeren har været ude ved forbrugeren i 30 dage, mener jeg ikke længere, at den kan sælges som ny. Har den været der i 14 dage kan det dog være svært at sige,« tilføjer hun.

»Det er vigtigt for os at understrege, at vores medlemmer ikke sælger brugt som nyt,« siger chefkonsulent Lars Quistgaard Bay, advokat for Dansk Erhverv. Han fortæller videre, at han er mangeårigt medlem af forbrugerklagenævnet.

»Du kan jo også sælge biler som nye, selvom de har været brugt til et par prøveture med andre kunder, og det ved vi jo godt, når vi lige tænker os om,« siger advokat Lars Quistgaard Bay, der mener, at man hos ordentlige virksomheder kan være tryg ved, at nye varer også er nye.

»I princippet er computeren jo brugt, men det bygger på en en konkret vurdering hver gang, om den stadig kan sælges videre som ny. Den skal både visuelt og indholdsmæssigt fremstå som en ny. Købeloven er der jo både til at sikre forbrugeren og forhandleren,« tilslutter Frederik Navne Boesgaard, fuldmægtig med speciale i forbrugerrettigheder ved Forbrugerstyrelsen sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere