Computer- og mobilmarkedet smelter i disse år sammen. På den ene side produceres PC'ere i dag ned til lommeformat, på den anden udstyres mobiltelefoner med meget stor datakraft, og derimellem ligger et utalt af PDA'ere med forskellige styrker. Succesen for mange af disse produkter har været til at overse, men med sammensmeltningen af mobiltelefon og computeren fremkommer den sande PC - personlige computer - som bæres af alle, kommunikerer mellem alle, om alting og til alle tider. De omgivende brancher styrter derfor i lige kurs mod hinanden i kampen om at fastholde, udbygge eller skabe markedsandele
Et af de helt store spørgsmål er hvilken software - hvis blot én enkelt - disse enheder skal baseres på. Markedets omfang og attråværdighed behøver ingen introduktion. Det skal blot nævnes, at der på verdensbasis allerede nu er flere mobiltelefoner end faste liner.
I slutningen af 2002 kom Oranges nye smartphone med Microsofts Pocket PC Software, som længe har været anvendt på adskillige PDA'ere. Produktet er det indirekte resultatet af to branchers indledende fægtning forud for en forventet åben platformskrig. Microsoft har ikke kunnet formå de største og vægtige mobilproducenter at benytte Pocket PC softwaren og har derfor allieret sig med en teleoperatør. Orange har i gennem længere tid fået produceret telefoner under eget brand hos no-name producenter, og disse udstyres nu med Microsofts produkter. Orange differentierer sig dermed gennem eget brand, og sammenkædningen med det velkendte Windows logo og Microsoft får adgang til det lukrative marked for mobile enheder.
De ledende mobilproducenter (Nokia, Motorola, Siemens, SonyEricsson, Panasonic og Samsung) har i trods dannet et software-konsortium under navnet Symbian. Symbian er en open source smartphone platform, som allerede i dag er at finde i flere mobilenheder fra blandt andet Nokia. Den leverer grundlæggende styring af telefoni, grafik, sikkerhed og internetadgang, mens hensigten er, at hver enkelt producent videreudvikler egne interfaces m.m., som herefter kan licenseres. Overordnet set tilbyder platformen altså den ønskede interoperabilitet, men uden at Bill Gates har en finger med. Skrækscenariet er 1980'ernes degradering af IBM fra ledende computerinnovator til simpel komponentproducent og boxmover. PC'en blev en standard-handelsvare der konkurrerede på pris, mens Microsoft profiterede på softwaren.
Når det er sagt, er der altså endnu tale om fantomsmerter hos mobilproducenterne. Microsoft har så at sige ingen andel af markedet p.t. Samsung har som den eneste større producent antaget Microsofts produkter og det er parallelt med Symbian-produkterne. Omvendt er Microsofts dominans inden for PC-software overvældende, og et gnidningsløst samspil mellem smartphones og PC'ere bliver en særdeles afgørende faktor.
Mobilmarkedet har imidlertid bevist sig meget mere modepræget, og design og brand spiller en helt anden rolle end for PC-hardware. De nuværende producenter kan måske derfor med held indarbejde deres open source standard i markedet. I et sådant open source miljø vil konkurrencen fortsat bestå i branding, design, brugervenlighed, specielle features, logistik m.m. alt sammen til fordel for forbrugeren.
Der er til gengæld intet unaturligt i Microsofts forsøg på at sprede forretningsgrundlaget til dette område. Windows er ikke det naturgivne styresystem i verden, og når den fuldstændigt sammensmeltede PC og mobiltelefon er blevet en udbredt succes, vil den bagvedliggende software formentlig være dets afløser.
Brian Mertz Pedersen er koncerndirektør i sikkerhedshuset EuroTrust A/S