Artikel top billede

Google på den grønne sky

Strømforbruget til computere vil eksplodere i de kommende år, advarer analytikere. Cloud computing kan redde it fra at blive den næste store klimatrussel ? det mener manden, der skabte den tekniske infrastruktur hos verdens største søgemaskine.

I den tid der går, mens du indtaster en søgning hos Google, har din computer brugt mere energi end Googles servere behøver for at levere resultatet af din søgning. Google har halveret strømforbruget per server i sine datacentre i de seneste år og sat nye rekorder for energieffektivitet. Og den amerikanske søgegigant mener, at man dermed har fundet løsningen på problemet med det stigende strømforbrug til it. I løbet af fem år er energibehovet til verdens datacentre fordoblet – fra 0,5 til 1 pct. af verdens samlede energiforbrug – og det ventes at tallet kan blive firedoblet inden 2020. Det er ikke kun et problem for miljøet – det er også med til at gøre it-driften dyrere for virksomhederne.

Den eneste vej ud af dette problem er at samle computerne i meget store og energieffektive datacentre – »warehouse scale computing,« som Urs Hölzle udtrykker det. Han var en af de ti første ansatte hos Google og stod i spidsen for udviklingen af Googles tekniske infrastruktur. I dag har han ansvaret for design og drift af serverne, netværk og datacentre. Urs Hölzle talte på udviklerkonferencen JAOO i Århus mandag, hvor han fortalte om Googles arbejde med at sænke energibehovet i sine datacentre.

Hölzle bruger den almindelige websøgning hos Google, som altså bruger mere energi på den lokale computer end hos Google, til at illustrere fordelene i cloud computing.

»Forklaringen er jo ikke, at vi har magiske servere som er meget bedre end alt andet, men at disse servere deles mellem millioner af brugere, så de står aldrig stille. Derimod laver din computer ikke noget mens du taster søgningen,« siger Urs Hölzle til ComON.

For de fleste mindre og mellemstore virksomheder giver det god mening at flytte sin it ud i »den grønne sky«, mener han. Her kan man opnå en langt mere energieffektiv it-drift end det er muligt i sit eget lille datacenter – både fordi serverne har en højere udnyttelsesgrad, og fordi cloud-udbyderen har større ekspertise i energieffektiv drift.

Men Hölzles eksempel viser også, at en stor del af problemet med det stigende it-strømforbrug faktisk ligger på klient-siden, altså ude hos brugerne. Det anslås at lidt mere end halvdelen af det samlede it-energiforbrug går til klient-computere, mens resten fordeles mellem netværks-infrastruktur og servere.

Så det er altså ikke nok at konsolidere dagens spredte datacentre i nogle få, gigantiske server-farme hos Google, Microsoft eller andre udbydere. Der skal også ske noget på klient-siden. Hölzle mener at cloud computing kan fjerne behovet for tunge og strømslugende klient-computere.

»I fremtiden vil der kun være to slags computere, meget store og meget små, og ikke meget imellem dem. Du vil have små mobile enheder, handhelds, og store konsoliderede serverfarme – vi har spøgt med at kalde dem landhelds. De håndholdte enheder har en enorm fordel – de bruger små batterier og er allerede optimeret til ultralavt energiforbrug. Hvis du taster en søgning med en Android-telefon bruger den måske 100 gange mindre energi end din skrivebords-computer,« siger Urs Hölzle.

Han indrømmer samtidig, at det stadig kan være besværligt at surfe på nettet med de små mobile enheder.

»Det er tydeligt at telefonerne kun lige akkurat er nået til det punkt, hvor de er egnet til at gå på nettet. Om fem år vil vi nok mene, at de telefoner vi bruger i dag er meget klodsede,« siger han.

Både Google, Yahoo, Microsoft og andre af de store internet-giganter har travlt med at bygge datacentre verden over, som skal spille en vigtig rolle i den forventede bølge af cloud computing. Med titusindvis af servere samlet i et datacenter kommer strømregningen hurtigt til at afgøre forskellen mellem profit og underskud. Så det er ikke underligt, at Google har så travlt med at finde nye veje til at spare strøm.

Men Google deler også ud af sin viden og har oprettet en hjemmeside, hvor it-chefer kan finde gode råd og vejledninger til at gøre virksomhedens datacenter mere effektivt. Mange af Googles råd er både simple og billige.

»Det er meget nemt at komme igang. Du kan hurtigt spare 20 procent af elregningen ved at justere din termostat, og yderligere 20 pct. ved at optimere luftgennemstrømningen – og det er helt gratis. På den forretningsmæssige side bør du sørge for, at it-afdelingen betaler elregningen for datacenteret, så de bliver opmærksomme på, hvilke konsekvenser indkøbet af det rigtige it-udstyr kan få,« siger Hölzle.

Trods det stigende elforbrug til verdens datacentre har digitaliseringen og internettet trods alt haft en positiv effekt på miljøet – det er jo lettere at flytte bits end fysiske medier som cd-skiver, aviser og breve. Og én ting er sikkert – når folk sidder foran computeren, så bevæger de sig mindre og bruger dermed også mindre energi, som Google-pioneren bemærker med et glimt i øjet.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere