Regeringen afkræves svar om hemmelige ACTA-forhandlinger

Regeringen skal nu redegøre for forhandlingerne om nettets nye Grundlov - pirattraktaten ACTA. Dansk teleindustri mener traktaten vil ændre nettet grundlæggende og føre til overvågning, kontrol og sanktioner.

Regeringen skal nu stå til ansvar for sin holdning om, at forhandlingerne om nettets nye Grundlov - pirattraktaten ACTA - skal foregå i dybeste hemmelighed. Regeringen har hele tiden fastholdt, at forhandlingerne skal føres så langt fra offentligheden som muligt. Senest viser lækkede dokumenter, at Danmark sammen med USA er den mest indædte modstander af, at offentligheden får indblik i forhandlingerne.

Men nu bliver regeringen afkrævet svar. Enhedslistens IT- og EU-ordfører Per Clausen har på baggrund af ComONs dokumentation indkaldt Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til samråd i Europaudvalget.

"Som minimum er det rimeligt, at vi får oplyst, hvad der er den danske regerings og EUs mål med forhandlingerne. Hvad vil de opnå, og hvor går smetegrænsen i forhold til, hvilke rettigheder man vil give køb på. Det er vigtigt at vide, om regeringen arbejder for åbenhed og for at sikre, at der ikke sker juridiske indgreb i ytringsfriheden på nettet. Konsekvensen af, at vi ikke får noget at vide, er, at der er en mængde rygter, og med tanke på at det pladeindustrien der står bag udkastet til traktaten, så kan det ende meget grimt for borgernes rettigheder på nettet," siger Per Clausen til ComON.

Per Clausen har bevidst valgt at kalde Erhvervsminister Brian Mikkelsen i samråd, fordi han med en baggrund som kultur- og justitsminister allerede er dybt inde i problemstillingen om beskyttelse af ophavsret kontra beskyttelse af borgerrettigheder.

Teleindustrien: Traktaten vil ændre nettet

Formålet med traktaten er, at sikre ophavsretsafhængige industrier mod piratkopiering. Men traktatens regler vil ramme alle - uanset om de begår ulovligheder eller ej. Det er den amerikanske film- og musik-industri, der står bag USA's forhandlingsoplæg til traktaten. Ifølge en række lækkede dokumenter fra forhandlingerne, så er den mest vidtrækkende konsekvens af traktaten, at teleindustrien bliver ansvarlig for kundernes handlinger på nettet. Det betyder, at foreksempel TDC eller Telia er ansvarlig for en kundes fildeling af ulovlige film. Hvis det bliver gennemført, så vil det forandre internettet voldsomt, siger Lasse Andersen der er advokat hos Telia og formand for Teleindustriens ISP Ansvarsgruppe.

"Hvis vi bliver straffet for vores kunders adfærd, så vil det ændre den måde nettet fungerer på. Vi vil bliver nødt til at overvåge, kontrollere og sanktionere kunderne. Rent samfundsmæssigt vil det betyde et helt andet internet, hvor man aldrig kan være sikker på, om man bliver overvåget og kontrolleret, og hvor bevægelsesfriheden på nettet bliver sanktioneret. Det er bestemt ikke noget, vi er interesseret i," siger Lasse Andersen til ComON.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2025

Hvordan du orkestrerer og opdeler SAP-projekter for at opnå gevinster hurtigere? Hvordan påvirker AI fremtiden for SAP i almindelighed og måske også din virksomhed? Dette er blot nogle af de svar du får ved at deltage på denne spændende konference.

03. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere