Ethvert kommunikationsmedie forbedrer menneskets muligheder for at kommunikere med andre, og Internettet er ingen undtagelse. Det er et relativt billigt og nemt medie, hvormed man på kort tid kan nå mange mennesker spredt over hele verdenen med en bred vifte af informationer og råb om hjælp.
Oppositionsgrupper og eksilregeringer i hele verden bruger nettet til at komme uden om de traditionelle mediers censur i deres hjemlande og til at fortælle omverdenen om deres politiske dagsorden og syn på sager, formidle informationer der ellers ikke er umiddelbart tilgængelige, samle penge ind, organisere det politiske arbejde og meget mere.
Eksil på nettet
ComON har søgt på nettet og fundet mange eksilregeringer og oppositionsgrupper, der på hver deres måde arbejder for at ændre tingenes tilstand i deres respektive lande.
Oppositionen mod den Saudiarabiske kongefamilie kan findes på adressen www.saudhouse.com. Her arbejdes der med en veludbygget webside mod den landets kongefamilie og dens korruption, undertrykkelse af menneskerettighederne og den manglende ytringsfrihed i Saudiarabien. Siden rummer nyheder, generelle informationer og omtale af en bog, der afdækker kongefamiliens korruption og hvis forfatter blev beordret henrettet af Kong Faud.
Den tibetanske eksilregerings officielle webside finder man på adressen www.tibet.com, hvor regeringen har etableret sig med en omfattende repræsentation på nettet fra deres base i London. Herfra oplyser den om hvad der sker i Tibet, og kommenterer også verdenssamfundets reaktioner eller mangel på samme i lyset af overgrebene mod den tibetanske befolkning. Man kan finde statusrapporter om forholdene i Tibet, oplysninger om den Tibetanske eksilregering, informationer om tibetansk kultur og råd omkring hvordan man kan hjælpe Tibet. En flot og enkel webside.
I Eritrea er der spredt modstand mod den siddende regering. Modstanden har samlet sig på en webside, www.erols.com/meskerem/. Siden giver information om politiske organisationer, der er i opposition til Eritrea's regering, en introduktion til de politiske organisationer, deres politiske programmer, et nyhedsbrev samt oplysninger om menneskerettighedsspørgsmål i Eritrea.
Oppositionen mod Burma's militærstyre finder man på adressen sunsite.unc.edu/freeburma/index.html. Websiden bugner af informationer om Burma, kritik af Burma's militærdiktatur, frygt for Aung San Suu Kyi's liv, nyheder, interviews med Aung San Suu Kyi, opfordringer til aktivisme og boykot af Burma's militærstyre, og informationer om, hvordan man kan hjælpe landets flygtninge. Der er også billeder af alle de seværdigheder, som ikke længere kan ses, fordi stadig flere nægtes adgang til Burma.
Kampen for et frit og demokratisk Cuba fortsætter og Free Cuba Foundation, der fysisk er baseret i USA, har slået sig ned på Internettet på adressen www.fiu.edu/~fcf, hvorfra de fører kampen mod Castro og hans styre. Free Cuba Foundation arbejder for et uafhængigt og demokratisk Cuba på en ikke-voldelig måde. På websiden informeres der om Cuba, landets historie og om overgreb på menneskerettighederne. Man finder også en liste over politiske fanger i Cuba, oplysninger om den cubanske opposition og links til andre cubanere.
Effektivt netværk
ComON har spurgt nogle oppositionsgrupper og eksilregeringer hvorfor de er på nettet?
- Folk fra hele verden, inklusive Kina, kan besøge vores webside og læse information om Tibet og om Hans Hellighed Dalai Lama's bestræbelser på at løse spørgsmålet om Tibet på en fredelig måde. Det er den billigste og mest effektive måde at nå hele verden. Det er meget effektivt, siger Tseten Samdrup fra The Office Of Tibet, der er officielt hovedkontor for Hans Hellighed Dalai Lama.
Også i Eritrea bruges Internettet af oppositionen. - Den Eritreanske regering tillader ikke oppositionsmedier at arbejde i Eritrea, så websiden er en meget vigtig kilde til nyheder og kommentarer uden for regeringens rækkevidde, siger Adal fra Eritrea.
Ifølge John Suarez fra Free Cuba Foundation tjener deres webside tre formål. - 1) at stille information om situationen på Cuba og det internationale samfunds relationer med øen til rådighed. 2) at stille en platform til rådighed for menneskerettigheds- og demokratiaktivister, så de kan få deres budskaber ud til resten af verden og 3) at stille midler til rådighed for folk på Internettet, så de kan deltage i vores kampagner for at få frigivet de politiske fanger og forbedre forholdene i de cubanske fængsler".
Nettet er blevet endnu et våben i kampen om magten i verdenen. Det har givet oppositionsgrupper og eksilregeringer en ny og enestående mulighed for at formidle deres budskaber og skabe kontakt mellem ligesindede spredt over hele verden. Det har markant forbedret deres mulighed for at nå ud til hele verden.
- Det har ikke gjort vores arbejde mindre, men det har gjort det nemmere og mere effektivt. Med websiden kan hele verden få adgang til information om Tibet og om den tibetanske regering i eksil, ledet af Hans Hellighed Dalai Lama, siger Tseten Samdrup.
- Internettet har udvidet vores muligheder når det drejer sig om at kommunikere med og informere folk over hele verdenen om situationen på Cuba. Usenet, e-mail og WWW er en billig og hurtig måde at tilbyde informationer, som ellers ikke ville blive bragt i mainstream medier. Det har også gjort det muligt at involvere flere mennesker i hele verden i menneskerettighedskampagner, såsom kampagnen for Armando Alonso Romero, og vores nyeste kampagne for de sultestrejkende i Santa Clara, siger John Suarez fra Free Cuba Foundation.
Censur
Magthaverne i diktaturer verden over er bevidste om nettets betydning, og i mange lande er anvendelsen af Internettet strengt reguleret i et forsøg på at undgå at politiske modstandere kommer til orde, og for at forhindre befolkningen i at få adgang til andre informationer end dem, som regeringer og magthavere ønsker tilgængelige for folket.
I Kina reguleres Internetadgangen af den kinesiske regering, der har skrappe regler for adgangen til nettet både med hensyn til hvem der må få adgang og hvilke dele af nettet de må kunne besøge. I den kinesiske lovgivning vedrørende brug af Internettet er det fremhævet at nettet ikke må bruges til bringe den nationale sikkerhed i fare eller røbe statshemmeligheder.
- Tibet blev invaderet af Kina i 1949/50 og i 1959 kvalte kineserne det Tibetanske nationale oprør d. 10. marts. Hans Hellighed Dalai Lama og titusinder med ham flygtede fra Tibet, og der blev dannet en tibetansk eksilregering. Tibetanere i Tibet har ikke adgang til Internettet eller internationale medier. De har kun adgang til kinesisk propaganda. Tibetanere i eksil kan derimod kommunikere via Internettet og koordinerer bl.a. kampagner mod Kinas illegale besættelse af Tibet, siger Tseten Samdrup.
Free Cuba Foundation er fysisk baseret i USA, og oplever selvfølgelig ikke restriktioner på deres adgang til Internettet. "Men vore brødre og søstre på Cuba er udelukket fra Internettet. Vi samler informationer fra deres kontakter i eksil som videregiver dem til os. Du må huske på, at på Cuba er det ulovligt at videregive kritiske informationer om styret, siger John Suarez fra Free Cuba Foundation.
Så selv om Internettet i princippet er frit og der i princippet er adgang for alle, og alle i princippet må placere det ud på nettet som de har lyst til, så er virkeligheden meget anderledes mange steder i verden, hvor magthaverne er meget bevidste om Internettet og dets styrke, når det drejer sig om at videregive informationer og kritisere magthaverne.
Men informationer smugles stadig ud fra ellers lukkede lande, og når informationerne først er kommet ud, så spredes de hurtigt og effektivt til hele verden via Internettet. Det kan selv magthaverne ikke gøre noget ved. Det er et af Internettes store forcer.
Informationer
Men hvordan adskiller Internettet sig fra andre medier?
- Internettet tilbyder enhver med en computer og modem adgang til en ucensureret markedsplads for ideer hvor debat og ytringsfrihed hersker. Derudover tilbyder Internettet alle en platform hvorfra de kan publicere og et sted de kan bevare deres arbejde for en brøkdel af den udgift, der ville være forbundet med at publicere en bog eller have en reklame i fjernsynet eller på radioen, siger John Suarez.
- Internettet er en billig og hurtig måde at nå mange mennesker på. Folk fra forskellige dele af verden kan skaffe sig adgang til vores webside og downloade eller læse de informationer de ønsker. Desuden kan du ikke så nemt censurere nyheder på Internettet, siger Tseten Samdrup fra The Office of Tibet.
Udover at videregive generel information om et land og et styre, markere en generel modstand mod det pågældende lands styre og skaffe generel støtte til en politisk sag er Internettet også velegnet til konkrete politiske aktiviteter for en enkelt sag eller en eller flere personer der er kommet i klemme i det pågældende land. Man kan via Internettet meget hurtigt mobilisere mange menneskers engagement i en sag der kræver hurtig og præcis handling.
-"Armando Alonso Romero fik støtte fra utallige mennesker over hele verdenen og modtog aktiv støtte fra menneskerettighedsaktivister i Rusland, Spanien, Italien, Canada og Sverige. Det er også lykkedes os at skaffe opmærksomhed omkring en gruppe menneskerettighedsaktivister i Santa Clara, som er gået i sultestrejke: The Santa Clara Six", siger John Suarez fra Free Cuba Foundation.
Konklusion
Selv om Internettet giver mulighed for at kommunikere over hele verdenen, giver det ikke folk mere tid til deres store arbejde for at ændre vilkårene i deres hjemlande, og der var da også mange der ikke havde tid til at svare på vores spørgsmål.
Men tag en tur rundt og besøg oppositiongruppernes og eksilregeringernes websider. Det er spændende og bestemt ulejligheden værd.