Google indrømmer høst af private data

Google skiller sig nu af med data indsamlet fra deres skannerbiler.

"Ukorrekt", "fejlagtigt", "bommert".

Google er på retræte i sagen om dets Google Street View biler. I et blogindlæg indrømmer søgegigaten, at bilerne ikke blot har registreret trådløse netværk, men også samlet databidder.

Det er i strid med, hvad Google tidligere har fortalt. Google fortalte sidst i april de tyske datamyndigheder, at de blot skannede for at registrere SSID-information, altså navn på netværket, og MAC-adressen, altså det unikke navn, som en eksempelvis en WiFi-router har fået.

"Men det er nu klart, at vi fejlagtigt har samlet prøver af indholdsdata fra åbne (lig med ikke-password-beskyttet) WiFi-netværk," skriver Googles viceformand for udvikling og forskning, Alan Eustace, i blogindlægget.

Han hævder, at Google ikke har benyttet dataene i et produkt, men ikke desto mindre, erkender han, at det var en forkert handling. Søgefirmaet gav derfor straks, da det opdagede miseren, dets biler husarrest og er i gang med at underrette myndighederne i de relevante lande.

Sletter data
De data, som Google har samlet, kan være meget personlige. Google kan have opsnappet mails, koder og meget andet. Dermed lander Google en bombe i en diskussion, hvor netaktivister beskylder Google, Facebook og andre firmaer for at registrere for mange data om folk - oplysninger som potentielt kan skade eller være til gene for brugerne af tjenesterne, men som firmaerne samtidig bruger til at tjene penge på eksempelvis målrettet markedsføring.

Google påpeger selv, at deres skannere, eller sniffere, som de i dette tilfælde måske rettere burde kaldes, kun har været i kontakt med hver enkelt netværk i ganske kort tid. Det skyldes, at bilen har været på farten, at udstyret har skiftet kanal omtrent fem gange i sekundet, og at det trådløse net skal have været i brug, mens bilen kørte forbi. Realiteten er dog, at Google lige nu har data liggende om, hvad folk har brugt deres internet til.

Google vil derfor nu skille sig af med dataene. En tredjepart skal desuden gennemgå programmet, som Google har brugt, samt overvåge, at sletningen af data bliver udført korrekt.

Menneskelig fejl
Googles høst af data fra de åbne netværk er sket på grund af en fejl, hævder Google.

"Ganske simpelt, det var en fejl," skriver Alan Eustace.

En ingeniør, der arbejdede på et WiFi-eksperiment, skrev for fire år siden et stykke kode, som indhentede prøver af alle offentligt tilgængelige trådløse netværk. Da Googles mobilprojekt et år senere begyndte at bruge Google Street Views biler til at registrere WiFi-net, indkorporerede de koden i systemet. Det skete, selv om projektets ledere ikke havde i sinde at bruge databidder, hævder Google.

Erkender tillidsbrud
Google runder blogindlægget af med en undskyldning.

"Googles udviklingshold arbejder hårdt på at skaffe din tillid - og vi er helt med på, at vi har svigtet her. Vi er meget kede af bommerten, og vi er fast besluttede på at lære af vores fejl," skriver Alan Eustace.

Brud på tysk lov?
Googles snifferi skaber bestyrtelse i Tyskland, hvor landets datamyndigheder ifølge New York Times omtaler miseren som en dataskandale af meget stort omfang.

"Baseret på den information, som vi nu har, ser det ud til, at Google ulovligt har tappet private netværk i strid med tysk lov," siger Ilse Aigner, tysk forbundsminister for forbrugerbeskyttelse.

"Det er alarmerende og et ekstra bevis på, at love om privatlivets fred er et fremmed koncept for Google," siger ministeren, der tidligere har langet ud efter Facebook.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere