Artikel top billede

Serverrummet leverer varme til kontoret

Energiregningen kan reduceres betydeligt ved at bruge overskudsvarme fra serverrum til bygningsopvarmning.

Det kan være en rigtig god ide at gøre serverrummet mere energieffektivt. Dels kan der spares mange penge på elregningen og dels kan man opnå en mere stabil drift. Forleden kom en ny serverrumsvejledning fra Go’ Energi, Center for Energibesparelser med gode råd til, hvordan man kan optimere sit serverrum.

Et af de firmaer der har fundet sin egen løsning til at energioptimere serverrummet er Elro i Randers. Elro har etableret en løsning, hvor varmen fra serverparken ved hjælp af en varmepumpe genanvendes til opvarmning og køling af firmaets nye hovedkontor. Meromkostningen på ca. 200.000 kr. skulle være tjent ind inden for det første halvandet år, fortæller firmaet.

Elro er for øjeblikket ved at etablere en lignende løsning hos Vestas i Ringkøbing. I stedet for overskudsvarmen fra serverparken er det her overskudsvarmen fra en proces, der anvendes.

"Fordelene ved disse løsninger er mange. For det første kan virksomheden reducere sine driftsomkostninger betydeligt. I stedet for at bruge energi på at køle og samtidig lukke en masse varm luft ud i det rene ingenting, kan man på denne måde udnytte ressourcerne optimalt. Samtidig er der jo hele det miljømæssige aspekt i det i form af mindre CO2-udledning," siger Elros tekniske direktør, Michael Vinter.

Firmaet er specialiseret i løsninger, der kan anvende overskudsvarme fra serverrum til bygningsopvarmning. I nogle tilfælde skulle det også være muligt at minimere driftstiden på sit køleanlæg til serverrummet ved hjælp af køling i nedgravede jordvarmeslanger. De kan samtidig bruges til opvarmning og nedkøling af bygningen.

Ifølge Elro kan de samlede driftsomkostninger til køling og varme reduceres med 60 pct. om året.

"Det er svært at gøre op i kroner og øre, hvor meget den enkelte virksomhed kan spare, da det afhænger af virksomhedens størrelse og hvor meget varme, den producerer, men virksomheder kan faktisk spare helt op til 60 pct. af deres energiforbrug. Tilbagebetalingstiden på disse løsninger er typisk mellem et og tre år," siger Michael Vinter.

I det nye hovedkvarter er der brugt en kombination af jordvarme og genbrug af overskudsvarme fra serverrummet.

Ved installation af jordvarme graver man jordvarmeslanger en meter ned i jorden. Her er der en konstant temperatur på 8-12 C, hvilket betyder at det vand, der løber i slangerne, om vinteren kan bruges som opvarmning og om sommeren kan bruges som nedkøling.

Samtidig bliver varmen fra serverrummet ført videre til varmepumperne og dermed genbrugt til opvarmning af bygningen.

Til køling af serverummet etableres en energibesparende frikøler, og jordvarmeslangerne med det kolde vand sørger også for kølingen af serverrummet ved temperaturer over 15 C. I modsætning til en traditionel køleløsning med store energiforbrugende kompressorer er denne kølingsform stort set uden omkostninger, da man udnytter naturens egen køling fra jorden.

Ifølge firmaet kan denne type løsning anvendes både i helt små serverrum og i store datacentre i både eksisterende og nye bygninger.

Serverrumsvejledningen indeholder flere gode råd om design, renovering og drift af serverrum. Blandt de gode råde i vejledningen er at slukke og skrotte alt ubrugt udstyr, indrette serverrummet med kolde (ca 24 grader) og varme zoner, bruge frikøling, virtualisere serverne og indkøbe energieffektivt udstyr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere