Kommunerne kommer til at betale for høje priser for forældede løsninger. Sådan lyder anklagen fra tele-forhandlerne IP Group, som beskylder SKI for at favorisere de store spillere på markedet for teleløsninger.
I næste måned udpeger SKI de forhandlere, som bliver godkendt som leverandører på rammeaftale 02.08 for tele og data. Men allerede før opløbet har SKI sorteret mindre forhandlere fra, mener markedschef Ole Rasmussen fra IP Group. For at komme i betragtning som SKI-leverandør skal forhandlerne nemlig have en egenkapital på 100 millioner kroner. Det krav udelukker reelt mindre forhandlere fra at være med i kapløbet.
»SKIs udbud holder mindre virksomheder ude, selvom de har en fornuftig økonomi og en sund forretning,« siger Ole Rasmussen.
Han mener, at SKIs økonomiske grænsebom for mindre forhandlere vil betyde, at kommunerne ikke får de teknologisk set bedste og mest innovative løsninger. Kapitalkravene rammer også vækstlaget af mindre virksomheder, som på den måde bliver afskåret fra at komme ind på det kommunale marked.
IP Group har selv en opensource-løsning, som ifølge Ole Rasmussen vil kunne spare de offentlige kunder for op til 50 procent i sammenlignet med de gængse standardløsninger på markedet. Men det sætter SKIs kapitalkrav en stopper for. Vinderne er de store og ofte multinationale udbydere, som leverer proprietære standardløsninger, der også gør det sværere for kunderne at skifte til en anden platform på et senere tidspunkt.
»Jeg troede, det handlede om at skaffe de bedste løsninger til den rigtige pris, men det, der i realiteten sker, er, at man favoriserer de store udbydere. På teleområdet er det IBM, TDC, Atea og andre store forhandlere, der står til at få adgang til det kommunale marked,« siger Ole Rasmussen.